Meppel krijgt geen extra stembureaus of aanplakborden voor Oekraïne-referendum

Meppel krijgt geen extra stembureaus (Rechten: archief RTV Drenthe)
Meppel krijgt geen extra stembureaus (Rechten: archief RTV Drenthe)
MEPPEL - Geen extra stembureaus en ook geen aanplakborden met verkiezingsposters. Meppel moet het zonder doen in de aanloop naar het referendum over het associatie-verdrag met Oekraïne op 6 april.
Tot en met de laatste verkiezingen had Meppel nog 21 stembureaus. In de aanloop naar het referendum op 6 april besloot burgemeester Jan Westmaas dat dat ook wel minder kon. "In bijvoorbeeld de wijk Oosterboer zitten drie stembureaus op 70, 80 meter afstand van elkaar. Als je daar één bureau van maakt, verandert er nauwelijks iets voor de bereikbaarheid", zei Westmaas daar eerder over.

Andere gedachten

SP-raadslid Xander Topma van Meppel, en ook PVV-statenlid Jan Pottjewijd dachten daar anders over. Pottjewijd stuurde een brief aan de gemeenteraad, en Topma stelde vanavond vragen over het aantal stembureaus.

Geen afbreuk

Maar die acties haalden niets uit. Een meerderheid in de Meppeler gemeenteraad staat achter de ideeën van Westmaas en vindt dat minder stembureaus geen afbreuk doet aan het democratisch gehalte van het referendum.

Aanplakborden

Ook een SP-motie over aanplakborden voor verkiezingsposters haalde het niet. De gemeenteraad van Meppel vindt dat ook zonder posters de inwoners prima op de hoogte gebracht kunnen worden van de standpunten over het referendum. Of, zoals SterkMeppel-raadslid Peter de Vries het verwoordde: "Van die 6.500 euro kunnen we wel andere dingen doen dan aanplakborden neerzetten, waar alleen maar posters van de SP op hangen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.