Uniek: Steppekiekendief overwintert in De Onlanden

EELDERWOLDE - In de Onlanden, het moerasgebied in Noord-Drenthe, overwintert een steppekiekendief. Dat is een zeldzame roofvogel uit Oost-Europa.
Het dier in de Onlanden is waarschijnlijk een mannetje van een jaar oud.

Uniek
In ons land wordt de steppekiekendief elk jaar wel een paar keer gezien. Maar tot nu toe alleen tijdens de vogeltrek. Dat zo'n vogel hier in de winter blijft, is uniek. De afgelopen dagen zijn dan ook tientallen vogelliefhebbers naar het dier komen kijken.

Vogelaars
"Er stonden net zeker vijf auto's op de dijk met vogelaars met grote telescopen", zegt bioloog Wim van Boekel uit Peize. "Het was alweer druk. Het is ook bijzonder dat de vogel al een week in hetzelfde gebied zit. Dat is nog nooit eerder gemeld, voor zover ik weet."

Meer soorten
Steppekiekendieven zijn vogels die vooral in Oost-Europa leven. De dichtstbijzijnde broedplekken zijn Oekraïne en Rusland. De vogels lijken erg op blauwe en grauwe kiekendieven, die wel in ons land voorkomen. Vooral jonge dieren zijn moeilijk te onderscheiden.

Gepaard met grauwe kiekendief

Vorig jaar heeft in Oost-Groningen een mannetjes steppekiekendief gepaard met een vrouwelijke grauwe kiekendief. Kiekendieven zijn ongeveer even groot als buizerds. Ze zijn herkenbaar aan hun manier van vliegen: dan houden ze hun vleugels in een v-vorm.

Blauwe kiekendieven overwinteren vrij veel in ons land. Vorig jaar was er een grote slaapplaats van deze soort in het Hingsteveen in de boswachterij Hart van Drenthe.
Deel dit artikel: