Honderden handtekeningen tegen explosieve groei aantal megastallen in Aa en Hunze

GIETEN - Ruim negenhonderd mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie van de Drentse natuur- en milieuorganisaties.
De ondertekenaars komen in actie tegen de mogelijk explosieve groei van intensieve veehouderij in de gemeente Aa en Hunze. De gemeente biedt akkerbouwers in een ontwerp bestemmingsplan ruime mogelijkheden voor uitbreiding met intensieve veehouderij, vindt onder andere de Natuur- en Milieufederatie Drenthe.

Voorwaarden

Wethouder Henk Heijerman denkt niet dat Aa en Hunze binnenkort vol staat met megastallen. De bedrijven moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. "We bekijken hoe zo'n uitbreiding is in te passen in het landschap en wat voor maatregelen nodig zijn om de uitstoot van schadelijke stoffen op te vangen," aldus de wethouder.

Niet gerust gesteld

Judith van den Berg van de Natuur en Milieufederatie Drenthe is niet gerust gesteld door de woorden van de wethouder. "De gemeente geeft de ruimte om uit te breiden, dus zullen bedrijven daar gebruik van maken."
Akkerbouwers met wat kippen of varkens zouden de ruimte krijgen om twee voetbalvelden vol te bouwen met kippen- of varkensstallen. Slecht voor de dieren en het landschap, aldus de natuur- en milieuorganisaties.

Dierenwelzijn

LTO denkt dat de uitbreidingsmogelijkheden juist gunstig kunnen uitpakken voor het dierenwelzijn. Volgen Hans Mentink, de voorzitter LTO Aa en Hunze, worden bedrijven groter door steeds strengere regels: "Als je hetzelfde aantal dieren wilt houden heb je steeds meer ruimte nodig."

Zienswijzen

Op een commissievergadering werd duidelijk dat in totaal 170 zienswijzen zijn ingediend op het bestemmingsplan buitengebied van Aa en Hunze. Het college van B en W gaat deze zienswijzen de komende tijd beantwoorden. Op 19 mei wordt opnieuw vergaderd over het plan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.