Raadsbrede steun voor snel internet in Midden-Drenthe

D66 wil het snelle internet via een vaste aansluiting (Rechten: Pixabay.com)
D66 wil het snelle internet via een vaste aansluiting (Rechten: Pixabay.com)
BEILEN - De motie voor de aanleg van snel internet in alle buitengebieden in de gemeente Midden-Drenthe is unaniem aangenomen.
De gemeenteraad van Midden-Drenthe vindt dat als er een partij snel internet gaat aanleggen in de gemeente, dat dat ook overal moet gebeuren, ook in alle buitengebieden en kleinere dorpskernen. Dit geldt ook voor televisie en telefonie.

'Liefst vandaag nog, dan morgen'

De motie werd ingediend door raadspartijen D66 en VVD en vond steun bij alle partijen. De gemeenteraad wil hiermee een signaal afgeven aan het college en aan de provincie. "We willen de zekerheid dat de partij die internet gaat aanleggen, dit overal doet", zegt D66-raadslid André Westerdijk.
"Het liefst vandaag nog, dan morgen", aldus het CDA. Jannes Kerssies, fractievoorzitter Gemeentebelangen was duidelijk: "Het is zo helder als wat, aan de slag!"

Onvoorziene kosten

D66 ziet het internet het liefst via een vaste aansluiting aangelegd worden. "Dat is financieel gezien stabiel", legt Westerdijk uit. "De draad ligt al in de grond. Met een mobiel netwerk, heb je de kans dat de kosten onvoorzien omhoog gaan."

'De manier waarop, moeten wij ons als raad niet mee bezighouden'

Benny Muskee, fractievoorzitter van de PvdA plaatst daar één kanttekening bij: "Dat er snel internet moet komen is duidelijk, maar als gemeenteraad moeten wij ons niet bezighouden met de manier waarop, of dit nou via een vaste aansluiting is, of via het mobiele netwerk." Daar sloot raadspartij GroenLinks zich bij aan.

Groen licht

De komende tijd moet duidelijk worden welke partij groen licht krijgt van de provincie Drenthe en dus aan de slag mag gaan met het internet. In de gemeente maakt de Stichting Sterk Midden Drenthe zich hard voor snel internet in het buitengebied. De stichting wil glasvezel in alle delen van het buitengebied aanleggen, een project waar ruim 14 miljoen euro mee gemoeid is.
Tot vorige week hadden marktpartijen de kans om zich te melden bij de provincie met een plan. Er is één reactie vanuit de markt gekomen, om welke partij het gaat, is nog niet duidelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl