OM vervolgt agent die Hilda van der Heide omver trok niet

Een aangeslagen Van der Heide na de val op 6 oktober (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een aangeslagen Van der Heide na de val op 6 oktober (Rechten: archief RTV Drenthe)
ORANJE - De politieagent die Hilda van der Heide tijdens het bezoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan Oranje voor zijn 'dikke BMW' wegtrok, waardoor zij viel, wordt niet vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend bekend.
Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie bezocht op 6 oktober vorig jaar Oranje om aan te kondigen dat er zevenhonderd extra vluchtelingen in het dorp zouden worden opgevangen. Dat zorgde voor woedende reacties in het dorp.

Voor de auto

Na afloop van de bijeenkomst was Van der Heide zo kwaad dat ze voor de auto van Dijkhoff sprong toen die het dorp wilde verlaten. Een politieagent greep haar bij de arm en trok haar opzij, waardoor ze viel en haar arm brak. Van der Heide deed aangifte van mishandeling.

Veiligheid

Volgens het OM ontstond een hectische situatie rondom het buurthuis tijdens het bezoek van Dijkhoff, waardoor besloten werd hem zo snel mogelijk te laten vertrekken. "Voor de politie had de veiligheid van personen en het voorkomen van verstoring van de openbare orde de hoogste prioriteit", meldt het OM. Dat was ook de reden Van der Heide weg te trekken.
Rechtmatig gehandeld
Het OM vindt dat de agent rechtmatig en passend in de situatie heeft gehandeld. "Het gebruikte geweld valt binnen de regels met betrekking tot geweldsgebruik door de politie", concludeert het OM na onderzoek. "Zowel de politieambtenaar als de officier van justitie betreuren het letsel dat mevrouw heeft opgelopen. Het was niet de intentie van de politieambtenaar het letsel te veroorzaken.
Dijkhoff stuurde Van der Heide afgelopen jaar uit medeleven een kerstkaartje en een kerststol.

Gesprek

Van der Heide is in een persoonlijk gesprek met de officier van justitie op de hoogte gebracht van het besluit. De inwoonster van Oranje was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.