Veenhuizen steeds populairder bij Noorse gevangenen

VEENHUIZEN - Noorse veroordeelden laten zich steeds vaker vrijwillig overplaatsen naar gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen.
Eerder moest dat onder dwang, nu is er volgens de Noorse directeur Karl Hillesland zelfs sprake van een 'klein wachtlijstje'. Sinds september huurt Noorwegen de Norgerhaven.

Belminuten en vrije tijd
De gevangenen in Noorwegen worden met een video voorgelicht over de Nederlandse dependance. In Nederland mogen de gevangenen vaker naar buiten dan in Noorwegen en hoeven ze minder te werken. Omdat de afstand tot het thuisland groot is, krijgen gedetineerden meer beltijd en is er een speciale Skype-ruimte ingericht. Skype is een videobelservice via internet.

Een groeiend aantal gevangen beslist daarom naar Nederland te komen. Bezoek kan binnen Noorwegen ook lastig zijn, omdat de afstanden in het land vaak groter zijn. Van het noorden van het land naar de hoofdstad Oslo is verder dan van Oslo naar Veenhuizen.

Volle bak
De gevangenis zit met 241 gevangenen helemaal vol. Ongeveer een vijfde heeft de Noorse nationaliteit. De rest komt uit voornamelijk Oost-Europa en Noord-Afrika. Die laatste twee groepen hebben juist baat bij de extra contactmogelijkheden die Veenhuizen biedt.

Het gevangenispersoneel is erg tevreden over het gedrag van de gedetineerden. Volgens bewaker Roelof Smeenge zijn de Noren iets netter en iets beleefder dan Nederlandse gevangenen. Verder maakt het hem niet zoveel uit of hij in een Noorse of Nederlandse gevangenis werkt. "Het regime is bijna hetzelfde en ik heb binnen het Nederlandse gevangeniswezen ook onder verschillende regimes gewerkt."
Deel dit artikel: