'Windmolens zijn miljoenenstrop voor Astron'

EXLOO - Een miljoenenschade dreigt voor sterrenkundig instituut Astron. De komst van vijftig windmolens in de Veenkoloniën zal het antenneveld van de megatelescoop Lofar in Exloo verstoren.
Dat zegt directeur Marco de Vos van Astron in Dagblad van het Noorden. Als de windmolens er komen, zullen ook 53 kleinere stations door heel Europa bijna onbruikbaar zijn.

Onderzoek
Astron vreesde al langer voor de negatieve gevolgen van windmolens. Een onderzoek door het sterrenkundig instituut in Roodeschool bevestigt die vrees. "Zodra de wieken van de windmolens boven de horizon uitsteken, ontstaat er een nadelig effect", aldus De Vos in Dagblad van het Noorden. Maar minister Kamp van Economische Zaken liet vorig jaar nog weten niet van plan te zijn om het gebied rondom de Lofar-antenne vrij te houden van windturbines.

Lees ook:
Minister Kamp: wel windmolens bij Lofar

Reputatieschade
Astron-directeur Marco de Vos is bang om door de komst van windmolens opdrachten mis te lopen. "Internationaal lopen we door de windplannen nu al reputatieschade op." Vrijdag beslist minister Kamp over de exacte locatie van de windmolens in het gebied.
Deel dit artikel: