'Lager parkeertarief moet winkelleegstand tegengaan'

Volgens Detailhandel Nederland nam onder meer Assen verkeerde beslissingen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Volgens Detailhandel Nederland nam onder meer Assen verkeerde beslissingen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De parkeertarieven moeten omlaag om winkelleegstand en verloedering van binnensteden een halt toe te roepen.
Dat schrijft Detailhandel Nederland in een open brief aan de gemeenten.

Assen

"De gemeenten moeten direct aan de slag'', benadrukt Guido van Woerkom van Detailhandel Nederland. "Het is twee voor twaalf geweest. In de afgelopen jaren maakten gemeenten bewust of onbewust verkeerde keuzen. Neem bijvoorbeeld de gemeente Assen. Daar stegen de parkeertarieven met 45 procent, nam de winkelleegstand toe tot 17,5 procent en als klap op de vuurpijl nam Assen ook nog eens het besluit om een gigantisch outletcentrum buiten de stad te realiseren.''

Recordhoogte

De winkelleegstand liep landelijk in de afgelopen jaren op tot een recordhoogte van 7,4 procent. In sommige gemeenten tot zelfs meer dan 20 procent. Door de huidige faillissementen en bedrijfssluitingen loopt dit aandeel waarschijnlijk nog verder op. Bovendien zijn er in veel gemeenten nog plannen om het winkelareaal verder uit te breiden. Naar verwachting komt er in de komende jaren nog 1,2 miljoen vierkante meter winkelruimte bij.

Spooksteden

Leegstaande panden tasten de aantrekkingskracht van winkelgebieden aan en dat leidt tot verloedering, stelt Detailhandel Nederland. "Gemeenten spelen een sleutelrol bij het vestigingsklimaat in de winkelcentra. Om spooksteden te voorkomen, moeten zij maatregelen nemen. Een maatregel die alle gemeenten eenvoudig kunnen nemen is het verlagen van de parkeertarieven", aldus Van Woerkom.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.