Commotie over Duitse windmolenplannen bij Coevorden

WEIJERSWOLD - Johan Stoffels uit Weijerswold bij Coevorden is boos over nieuwe Duitse windmolenplannen.
Net over de grens, op een kilometer van zijn huis, staat nu een windmolenpark en dat moet vervangen worden. De huidige windturbines met 120 meter tiphoogte moeten plaatsmaken voor nieuwe exemplaren van 240 meter hoog.

Duitse windmolens onacceptabel

"Ik vind het onvoorstelbaar dat de Duitsers dit zomaar doen", zegt Stoffels. "Met deze turbines neemt de overlast toe, deze Duitse windmolens zijn voor ons onacceptabel."

Nederlandse windmolens

Stoffels is één van de inwoners van Weijerswold die juist afgelopen dinsdag samen met bouwers een plan voor vier nieuwe Nederlandse windmolens bij het gehucht presenteerden. Die molens helpen de gemeente Coevorden bij de opdracht van het Rijk om vijftig megawatt aan windenergie op te wekken.
Over de precieze locatie van het Nederlandse park is een jaar lang onderhandeld tussen omwonenden en initiatiefnemers. In de afspraken is rekening gehouden met de afstand tot de huizen en ook met de afstand tot het huidige Duitse windpark.
Niet meer rendabel
Als de windturbines in Duitsland twee keer zo groot worden heeft dat ook gevolgen voor de Nederlandse plannen. Volgens Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines liggen die parken dan te dicht bij elkaar. "Die grote turbines nemen de wind uit de wieken van turbines die er achter staan. Dan zijn de Nederlandse molens niet meer rendabel."
Meepraten in Duitsland
De gemeente Coevorden is verrast door de Duitse plannen. Wethouder Jeroen Huizing hoorde het niet via officiële kanalen maar via-via. Na enig aandringen mag de gemeente nu ook meepraten in Duitsland. "Wij zullen inzetten op het verder verschuiven van de Duitse molens als die groter worden dan de huidige molens." Dat kan volgens Huizing, omdat er in het Duitse plan ook minder windmolens komen dan er nu zijn.

'Twijfelachtig'

Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) denkt dat de grotere Duitse windmolens ervoor kunnen zorgen dat het Nederlandse park niet doorgaat. "Het is hoogst twijfelachtig". Wethouder Huizing denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen en rekent op goed overleg. "Maar zeg nooit nooit"
Eén van de initiatiefnemers van het Nederlandse park, Raedthuys, gaat er vanuit dat de vier windmolens bij Weijerswold er gewoon komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.