Wijk in Rolde bespaart samen duizenden euro's

ROLDE - Bewoners van de wijk Oosterveld in Rolde hebben samen bijna 10.000 euro aan energiekosten bespaard.
Het project Buurkracht van netbeheerder Enexis is, volgens de deelnemers, het geheim. Door een slimme energiemeter krijgen mensen direct inzicht in hun verbruik en daardoor ontstaat competitie.

Gasverbruik gehalveerd

"Regelmatig krijg ik een bericht van Buurkracht en daarin staat precies hoeveel energie ik verbruikt heb en dat is altijd ver onder het gemiddelde", zegt deelnemer Ben Ernens. Hij heeft zijn huis laten voorzien van een warmtepomp. "Mijn gasverbruik is daardoor gehalveerd", aldus Ernens.

Zonnepanelen

De wijk Oosterveld is gebouwd in de jaren 70. Van isolatie was toen nog nauwelijks sprake. Een buurtteam probeert zoveel mogelijk besparende maatregelen van de grond te krijgen, met zoveel mogelijk bewoners. "Op de daken van vijf huizen liggen nu zonnepanelen en 21 zijn geïsoleerd", vertelt Christiaan Teule van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe die ook in de wijk woont.

Voordeel

Een huis isoleren of zonnepanelen kopen kan iedereen voor zichzelf regelen, maar als je het samen met je buren doet is het makkelijker en vaak ook voordeliger.
"Veel mensen zijn er wel mee bezig, maar komen pas in actie als er een buurtteam is", vertelt Teule. Op tientallen andere plaatsen in Drenthe, zoals Vries en Assen, zijn buurten bezig met het besparen van energie.

Meer maatregelen

Op 7 maart vertellen de Oostervelders hun verhaal in de Boerhoorn in Rolde, tijdens de Warmtetour. De Natuur- en Milieufederatie hoopt dat nog meer mensen maatregelen nemen om hun huis energiezuiniger te maken. De meeste huizen in Oosterveld zijn namelijk nog net zo onzuinig als toen ze gebouwd werden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.