Nabestaanden van Tweede Wereldoorlogexecutie in Spier gezocht

Het nieuwe gedenkteken (Rechten: Albert Metselaar)
Het nieuwe gedenkteken (Rechten: Albert Metselaar)
SPIER - De werkgroep die een herdenking organiseert voor veertien mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd in Spier, is op zoek naar nabestaanden van die mensen.
Volgens Albert Metselaar van de werkgroep is er op 10 april 1945 flink gevochten in het dorp. Enkele dagen eerder, op 7 april, waren er Franse parachutisten op de verkeerde plek geland. Zij werden opgevangen door de dorpelingen. Toen de Duitsers op 9 april het gebied heroverden, wisten de Fransen te ontkomen. Vijftien Nederlanders werden gevangen genomen, omdat zij gewapend in verzet waren gekomen tegen de Duitsers.
Geëxecuteerd
De gevangenen zouden naar Kamp Westerbork worden gebracht, maar als de Duitsers op 10 april de geallieerden horen naderen, overleggen ze wat ze met de gevangenen moeten doen. In café Ten Buur besluit commandant Jung dat zij zich het snelst van de gevangenen kunnen ontdoen, door ze te executeren. Veertien mannen worden doodgeschoten. De vijftiende was eerder al neergeschoten toen hij probeerde te vluchten.
Herdenking
Het is nog niet duidelijk hoe het programma van de herdenking eruit komt te zien. De organisatie verwacht ongeveer 40 tot 80 mensen, waaronder afgevaardigden van de gemeente en Franse parachutisten. Kent u nabestaanden van de geëxecuteerde mensen? Dan kunt u e-mailen naar albertmetselaar@home.nl.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.