Hoogeveense Diana Nieuwold verandert kerken in kathedralen

SMILDE - Diana Nieuwold uit Hoogeveen fotografeert kerken in heel Nederland. Deze week heeft ze haar tweehonderdste geloofshuis vastgelegd: de koepelkerk in Smilde.
Nieuwold begon anderhalf jaar geleden met het fotograferen van kerken. "Ik had een cursus fotografie gedaan en was op zoek naar een eigen onderwerp. Tijdens een vakantie ben ik toen verloren geraakt in een Frans kerkje."

Duizend kerken
De hobby van Nieuwold is inmiddels uitgegroeid tot haar levenswerk. Ze wil zeker duizend Nederlandse kerken op de gevoelige plaat vastleggen. "Het is ook een race tegen de klok. Steeds meer kerken sluiten. Ik hoop met mijn foto's toch iets daarvan levend te houden."

Compliment
De foto's van Nieuwold zijn te zien op haar eigen website en haar Facebookpagina. Ze krijgt steeds vaker reacties op de foto's. Ook vragen kerkgangers uit heel Nederland of ze ook een keer hun kerk komt fotograferen. "Het mooiste compliment kreeg ik een paar weken geleden. Iemand zei: 'door jouw foto's zijn onze kerken net kathedralen'. Daar word ik blij van, want dan doet het iets met de mensen."

Droom
Het is een droom van Nieuwold om nog een keer de Sint Pieterbasiliek in Rome te fotograferen. "Dat zou geweldig zijn, maar dat mag vast niet. Misschien als ik beroemd word met deze foto's krijg ik een uitnodiging," lacht Nieuwold.
Deel dit artikel: