Reportage RTV Drenthe over treinkaping Wijster genomineerd voor NL-Award

Een herdenkingsbord voor de kaping (archieffoto RTV Drenthe)
Een herdenkingsbord voor de kaping (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - Een reportage van het RTV Drenthe-radioprogramma Drenthe Toen is genomineerd voor een NL-Award, de landelijke regionale omroepprijs in de categorie 'beste radioprogramma'.
In de reportage vertellen directe omwonenden van de treinkaping in Wijster veertig jaar na dato veelal voor het eerst hoe zij die turbulente dagen hebben beleefd.
Andere genomineerden zijn het programma Buro de Vries van Omrop Fryslân en de Herdenkingsuitzending Het Bombardement van RTV Rijnmond.
Wiesterse herinneringen
Bijna twee weken lang hielden in december 1975 Molukse treinkapers uit Bovensmilde tientallen passagiers gegijzeld, om de eis voor een Molukse republiek kracht bij te zetten. Bij de kaping werden de machinist en twee passagiers doodgeschoten.
Interviews
"Ik heb voor de uitzending gesproken met boerenfamilies die in het zicht woonden van de trein", vertelt Drenthe Toen-verslaggever Rinus Bouwmeester. "Ook sprak ik met de politiecommandant die toen in Wijster aan het spoor woonde."
Terug naar Wijster
"Ik ging met een aantal mensen naar de plek zelf, ooggetuigen die inmiddels ergens anders wonen", vertelt Bouwmeester. "De beleving van die dagen kwam toen weer heel dichtbij. Het waren hele spannende dagen geweest, vooral de eerste dagen waarbij ook veel geschoten werd. Sommige van hun huizen waren ook beschoten."
Bouwmeester is, net als presentatrice Sophie Timmer en regisseur Hilde Boelema, erg blij met de nominatie. "Ik vind het echt geweldig. Het is een waardering voor echte lokale gebeurtenissen en geschiedenis", aldus de verslaggever.
Vorig jaar won radiomaker Fatos Vladi een NL-Award. Hij maakte voor Radio Drenthe de documentaire Niemand leeft voor Zichzelf. De documentaire werd in december 2014 uitgezonden in het radioprogramma Veur de Preek.
Op woensdag 16 maart worden de NL-Awards 2015 uitgereikt tijdens de ROOS Dagen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.