Bewoners Angelslo starten buurtwacht: 'We zijn de overlast spuugzat'

EMMEN - Zakjes wiet en drugsnaalden domineren het straatbeeld in de Emmer wijk Angelslo. Voor bewoners is de maat vol. Ze hebben al twee jaar te kampen met enorme overlast en willen weer normaal in hun huizen kunnen wonen.
"Ons woongenot zat op op 100 procent, maar is inmiddels nog maar dertig of veertig procent", zegt Kees Dijkstra die aan de Bensingecamp woont en namens veel bewoners spreekt. "Er wordt drugs gebruikt, gedeald en dat trekt weer verkeerde mensen aan. Er wordt geplast in de steeg, gestolen, er is al een vechtpartij geweest. Vooral 's nachts is er veel geluidsoverlast."

Tuinen veranderd in fort
De buurtbewoners durven hun kleine kinderen niet meer alleen buiten te laten spelen en hebben hun woningen omgebouwd tot een fort. Schuttingen zijn verhoogd en boven de tuinen is een dak gemaakt zodat er geen rotzooi in gegooid kan wonen. "Als we dat niet doen, staan de mensen bij je in huis of stelen ze je tuin leeg."

De bewoners bellen geregeld met de gemeente Emmen en de politie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten bekend te zijn met de problematiek. Ook gaat zij samen met de politie in gesprek met de bewoners en wordt bekeken welke maatregelen wettelijk zijn toegestaan om de overlast te beperken en de leefbaarheid te bevorderen.

Buurtwacht
Maar de buurt wacht dat niet af. Zij hebben inmiddels een buurtwacht opgericht waar al meer dan tien mensen aan mee doen. Zij lopen dagelijks meerdere rondjes door de wijk om alles in de gaten te houden. Daar blijft het niet bij. "We hebben de steeg achter ons huis verlicht en hebben camera's op gehangen", aldus Dijkstra.

Een van de twee woningen waar volgens de omwonenden veel overlast van is, wordt verhuurd. Ze hopen dat de gemeente de verhuurdersvergunning intrekt, zodat er weer een gezin kan wonen. Want als het straks weer zomer wordt zijn ze bang dat de problemen nog groter worden.

'Problemen vallen mee'
De verhuurder van de woning laat weten dat het met de problemen wel mee valt. Hij is met de huurders in gesprek om er voor te zorgen dat alles rustig blijft en dat ze de buurt netjes houden.
Meer over dit onderwerp:
gemeente Emmen Angelslo Emmen overlast buurtwacht
Deel dit artikel: