Meppel begint zoektocht naar nieuwe burgemeester

MEPPEL - "De nieuwe burgemeester? Dat moet iemand uit de praktijk zijn, geen politicus. Een mens onder de mensen."
De voorbijganger met deze mening kan vanaf vandaag zijn mening kwijt op de website
.
De site is bedoeld om inwoners van de gemeente mee te laten praten over de nieuwe burgemeester. Jan Westmaas stopt per 1 september en dus moet er een opvolger gezocht worden. Naast de gebruikelijke vertrouwenscommissie, mogen inwoners ook meepraten over wat voor type de nieuwe burgemeester moet zijn.

Stellingen

Op de site zijn tien stellingen te vinden. Per stelling kan de bezoeker bepalen wat voor soort man of vrouw de nieuwe eerste burger moet zijn. Hard ingrijpen bij dreigend gevaar, of met de partijen om tafel om daar de probleem op te lossen. Het is een van de stellingen die op de site te vinden zijn.
Aan de slag
"We zijn hier niet uniek in", zegt griffier Gert Jan Fokkema. "Het is al in een tiental gemeenten toegepast. De beoogde leden van de vertrouwenscommissie hebben uit een kleine twintig stellingen tien gekozen die op de site zijn gekomen. De bezoekers uit de gemeente kunnen daar nu mee aan de slag."

Lees ook:
Inwoners gemeente Meppel beslissen mee over hun nieuwe burgemeester

Profielschets

Meppelers en Nijeveners hebben tot en met 13 maart de tijd om hun mening te geven. De resultaten worden in een rapport samengevat. De ideeën van de inwoners vormen samen met de mening van de vertrouwenscommissie de basis van de profielschets van de nieuwe burgemeester.

Solliciteren

Op 17 maart praat de gemeenteraad over die profielschets. Ook commissaris van de koning Jacques Tichelaar is daarbij aanwezig. Als iedereen het met de profielschets eens is, kunnen kandidaten solliciteren naar de baan van eerste burger van Meppel.

Meppeler mening

Die kandidaten kunnen dan ook het rapport met de mening van de Meppelers lezen. "Dan kunnen zij zich een beeld vormen van waar de mensen uit de gemeente naar op zoek zijn", zegt Fokkema.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.