Campagne in Assen tegen associatieverdrag met Oekraïne: 'Referendum is schijnvertoning'

ASSEN - De campagnekaravaan tegen het associatieverdrag met Oekraïne staat woensdagmiddag op het Koopmansplein in Assen.
De groep Vrede en Recht deelt flyers uit en gaat in gesprek met Assenaren. "Het zou heel goed zijn dat de burger een stem tegen geeft, om aan te geven dat deze manier niet getolereerd wordt", vertelt Rob Vellekoop van Vrede en Recht.

Oorlog

De beweging gelooft dat een verdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie een oorlog met Rusland dichterbij brengt. "En het referendum is een schijnvertoning. Alles is al in kannen en kruiken, en achteraf wordt de burger nog even om zijn mening gevraagd.

Raadgevend referendum
De karavaan van de groep bestaat uit enkele bussen, die tientallen steden aan willen doen voor het referendum van 6 april. In dat raadgevend referendum kan het volk zich uitspreken voor of tegen het associatieverdrag.

Het leeft niet

Volgens Vellekoop reageren sommige mensen geïnteresseerd, anderen kijken vreemd op. Wel merkt hij dat het referendum nog niet echt leeft onder de mensen. "Mensen weten ook niet dat ze er op 6 april over kunnen stemmen. Vandaar dat we wel het idee hebben dat we echt een functie vervullen."

De groep rijdt donderdag en vrijdag ook door Emmen en Hoogeveen.