Jasper R. uit Roden krijgt 2,5 jaar cel voor handel in GHB-ingrediënt

De verdachte tijdens de behandeling van de rechtszaak in 2013 (tekening: Annet Zuurveen)
De verdachte tijdens de behandeling van de rechtszaak in 2013 (tekening: Annet Zuurveen)
RODEN - De 38-jarige Jasper R. uit Roden moet 2,5 jaar naar de gevangenis. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft hem in hoger beroep schuldig bevonden aan grootscheepse handel in GBL, het hoofdbestanddeel van de partydrug GHB.
Volgens het hof heeft R. zijn bedrijf, waarmee hij GBL importeerde als legaal schoonmaakmiddel, gebruikt als dekmantel.

1 miljoen euro

In werkelijkheid verhandelde R. de GBL als grondstof voor GHB. Daarmee verdiende hij met zijn bedrijf in 2012 bijna 1 miljoen euro. Dat geld is in beslag genomen en krijgt R. niet meer terug. R. werd in 2013 door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf, maar ging in hoger beroep. Daar werd begin februari dezelfde straf tegen hem geëist.

Tweehonderd vaten

Een tip over duizenden liters GBL die in september 2012 in de Rotterdamse havens waren ingevoerd, leidde de politie naar R. De vrachtwagen die met tweehonderd vaten GBL onderweg was naar zijn adres in Roden, werd door agenten onderschept. Op dit adres trof de politie nog eens 21.000 liter GBL en twee vuurwapens aan.

Verslaafd

De Rodenaar stelde dat hij de GBL gebruikte voor velgenreiniger, een schoonmaakmiddel. Dat vond het hof ongeloofwaardig, onder meer omdat op zijn website precies was te lezen hoe GHB werd gemaakt. R. was voor zijn aanhouding zelf ook verslaafd aan GHB.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.