'Het is groot en lomp, maar toch precies te besturen'

BERGEN HOHNE - Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte hebben sinds een maand weer tanks tot hun beschikking.
Het Nederlandse tankbataljon is gelegerd in het Duitse Bergen. Enthousiast laten de cavaleristen hun nieuwe wapen zien aan RTV Drenthe.


Leopard 2

Het gedreun van zware dieselmotoren overstemt het geluid van schoten op het militaire oefenterrein bij Bergen. Op een zandpad komen twee Leopard 2-tanks aangereden. De grond trilt als ze voorbij rijden.
Robbert uit Assen bestuurt een Leopard-tank. "Het is groot en lomp, maar toch precies te besturen", aldus de Assenaar. De lange reis naar Duitsland heeft hij graag over voor zijn nieuwe baan. "Het is twee-en-een-half uur rijden, dus op zich valt het mee", vertelt Robbert. In het weekend is hij in Assen, maar de rest van de week slaapt hij in Duitsland.

Andere gebruiken

De gebruiken in het Duitse leger zijn anders dan in Nederland. De Duitsers zijn meer van de oude stempel zeggen de Drentse militairen. "In het begin moest ik even m'n weg vinden, maar uiteindelijk is het een goede samenwerking geworden", vertelt Robbert. Een van de belangrijkste verschillen is volgens de Assenaar de groetplicht naar militairen met een hogere rang: "In Nederland is dat wat versoepeld in de loop der jaren."

Indruk maken

De Leopard 2 is groot en maakt indruk als je ervoor staat. Alles tussen de 400 meter en 4 kilometer afstand kan uitgeschakeld worden met het kanon. Indruk maken op de tegenstander is precies wat de tank moet doen. "De uitstraling van de Leopard 2 kan ervoor zorgen, dat de tegenstander niet zoveel zin meer heeft om te vechten."
De Nederlandse Leopards zijn voor het laatst ingezet in Bosnië, voor ze in 2011 werden wegbezuinigd. Toch zijn tanks onmisbaar in een modern leger, volgens luitenant Wouter van Rossen: "Tanks zijn van alle tijden. Hij kan de tegenstander snel veel schade toebrengen."
De bemanning van de tank spreekt met elkaar Nederlands, maar de bevelen worden in het Duits gegeven. "In het begin was er een taalbarrière, maar je gaat van elkaar leren en dan gaat het steeds beter", vertelt schutter Robin.
De komende jaren zijn de mannen van de 18 Nederlandse Leopard 2-gevechtstanks vooral aan het oefenen. Als over een paar jaar iedereen ingewerkt is, is de eenheid inzetbaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.