De anholder wint: 150 jaar een strijdbare Vereniging Hollandscheveld

HOLLANDSCHEVELD - De anholder wint. In die geest strijdt de Vereniging Hollandscheveld als plaatselijk belang al 150 jaar voor voorzieningen, aanpassing van onzalige plannen en vernieuwing in het dorp. Over die strijd verschijnt zaterdag een boek.
Overwinningen

Het oprichten van een school en een kerk, de komst van een eigen huisarts, de aanleg van een kanaal van Hollandscheveld naar het noorden, de aanleg van een weg bij 't Hoekje, de strijd voor de komst en later tegen de sluiting van het dorpshuis, de oprichting van een
, het
voor het opknappen van het winkelcentrum. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de lange lijst zaken waar de Vereniging Hollandscheveld zich hard voor maakte en een belangrijke rol in had.

Jubileumboek

Alle verhalen zijn door historicus Albert Metselaar, amateur historicus en dorpsjournalist Bertus ten Caat en oud-bestuurslid Jan de Vries van de Vereniging Hollandscheveld verzameld in het jubileumboek De anholder wint? - 150 jaar Vereniging Hollandscheveld.

Gestreden voor voorzieningen

Volgens de huidige voorzitter van de Vereniging Henk Zomer komt de vastberadenheid en de wil om mee te beslissen van de Hollandschevelders vanuit de ontstaansgeschiedenis van het dorp: "We zijn hier begonnen met niets. Vanuit de vervening kwam schamele landbouw en later bosbouw op gang. Het was een geïsoleerd gebied waar mensen bijna alles zelf moesten doen en het niet breed hadden. Er moest voor voorzieningen gestreden worden."

Meegaand?

Volgens Zomer zijn de Hollandschevelders best wel meegaand, maar als plannen hen niet zinnen, of als ze niet worden gehoord, komen ze met een alternatief. "Zo werkt de Vereniging Hollandscheveld, met steun van de bevolking al heel lang."

Nu nog kunstgras en toerisme

En dat de strijd van de Vereniging Hollandscheveld na 150 jaar nog niet gestreden is blijkt wel uit het verlanglijstje: kunstgras voor de voetbalvereniging, het ontwikkelen van toerisme in de oude verveningsgebieden en in de natuur van Schoonhoven en de rondweg.

De rondweg

Mede-auteur Bertus ten Caat: "de doortrekking van de Mr. Cramerweg ofwel het maken van een rondweg om Hollandscheveld is al een politiek item sinds de jaren '70 van de vorige eeuw. Het is het marathon-item van de Vereniging Hollandschveld. Volgens voorzitter Henk Zomer gaat de vereniging binnenkort proberen de rondweg weer op de politieke agenda te krijgen om het doorgaande verkeer uit het dorp te weren. "De anholder wint" zegt Zomer met een lach.
Zaterdag wordt het jubileumboek officieel gepresenteerd. En Radio Drenthe's Hemmeltied komt zaterdag live vanuit Hollandscheveld om daar verder over te praten.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.