Kort geding tegen minister Plasterk over stemlokalen voor referendum

Stemmen (archieffoto RTV Drenthe)
Stemmen (archieffoto RTV Drenthe)
MEPPEL - Bij de rechtbank in Den Haag dient vanmiddag het kort geding dat Forum voor Democratie tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft aangespannen. Forum vindt dat er te weinig stembureaus zijn voor het Oekraïne-referendum in april.
In Drenthe zijn ook minder stembureaus dan gebruikelijk. De Wolden gaat van twintig naar zestien, en Meppel zelfs van tweeëntwintig naar tien stembureaus voor het Oekraïne-referendum op 6 april, dat bleek vorige maand uit onderzoek van RTV Drenthe en de NOS.
Oldenzaal
Gisteren was er al een zitting bij de rechtbank in Zwolle over de vraag of er voldoende stemlokalen zijn in de gemeente Oldenzaal. GeenPeil wil dat die gemeente zeventien in plaats van vijf stembureaus opent voor het referendum. Volgens Forum zijn er meer dan honderd gemeenten waar aanzienlijk minder stembureaus gepland staan dan bij gewone verkiezingen.
Lage opkomst
"Dit worden de eerste verkiezingen met een opkomstdrempel. Bij een opkomst van minder dan 30 procent is de uitslag van 6 april ongeldig. Door nu het aantal stembureaus drastisch te verminderen, pleegt de regering machtsmisbruik en sabotage van de democratie", aldus Forum.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.