Springpaarden Fonds Nederland begint aan tweede leven

PAARDENSPORT - Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) wordt na de Olympische Spelen later dit jaar in Rio de Janeiro opgeheven. De reden is veranderende regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Er wordt ondertussen gewerkt aan het oprichten van SFN II, zodat het fonds door kan gaan met zijn missie om toppaarden te behouden voor de Nederlandse wedstrijdsport.
Wat is het SFN?
Het SFN is ontstaan in het hoofd van Jacob Melissen uit Pesse. Hij bezocht een wedstrijd waarbij buitenlandse ruiters op Nederlandse paarden wonnen, terwijl de Nederlanders onderaan eindigden. "Toen ben ik gaan nadenken over hoe die fantastische paarden die we hier fokken, kunnen behouden voor Nederlandse ruiters. Daar kwam het SFN uit.
Het springpaardenfonds is gevuld door honderd investeerders, die elk 10.000, 25.000 of 100.000 euro hebben ingelegd. Het fonds koopt talentvolle paarden en koppelt die aan ruiters, om ze verder op te leiden en uiteindelijk te verkopen. De winst wordt verdeeld over het fonds, de investeerders en de fokker.
Zenith
Het SFN ging in 2006 van start met 2,6 miljoen euro. Met dat geld werd onder meer gerealiseerd dat het toppaard Zenith tot en met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bij Jeroen Dubbeldam blijft. De hoop is dat Zenith en Dubbeldam een medaille halen in Brazilië.
Internetveiling
Omdat het oorspronkelijke fonds moet stoppen, worden de acht paarden die het in bezit heeft geveild via internet. "Iedereen in de wereld heeft dan de kans om de paarden te kopen. We hopen met ons nieuwe fonds een of twee paarden terug te kopen, zodat we onze succesvolle reeks kunnen continueren," aldus Melissen.
Veel investeerders van het SFN stappen ook in het SFN II, maar volgens Melissen kan het fonds altijd extra investeerders gebruiken. "Het is wel een investering met een hoog risico, want je investeert in een levend dier. Maar omdat we met deskundige selecteurs werken, zijn we in staat om goede paarden te kopen."
Meer over het Springpaarden Fonds Nederland leest u hier.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.