Biologisch boeren populair: 'Ik kan het iedereen aanraden'

ZUIDVELD/DWINGELOO - Veel Drentse melkveehouders hebben belangstelling om de overstap te maken naar biologisch boeren. Tientallen boeren bezoeken voorlichtingsbijeenkomsten om te horen wat er bij komt kijken.
Een van de oorzaken voor de interesse in de overstap is een biologische melkprijs van 50 cent per liter, tegenover de huidige lage prijs van 30 cent voor een gewone liter melk. Uitgaande van hogere productiekosten van 7 tot 10 cent per liter voor biologische melk, lijkt het momenteel extra aantrekkelijk om om te schakelen.

Niet alleen voor het geld
Of de prijs van de biologisch melk in de toekomst zo hoog blijft is niet zeker. "De prijs zou niet de motivatie moeten zijn," zegt Arend Steenbergen, voorzitter van LTO Noord. "Je moet wel echt bereid zijn om anders te werk te gaan," zegt hij.

De broers Erik en Ronald Enting uit Zuidveld wagen de overstap. "We waren eigenlijk al zover op weg, dat het logisch is om helemaal biologisch te gaan boeren."

Moeizame periode
Gerben Braakman uit Dwingeloo heeft ervaren dat de overstap niet zo makkelijk gaat. Zijn vader besloot al in 1999 om biologisch te gaan boeren. "Het betekende minder gewassen en het duurt ook wel twee jaar voordat de grond eraan gewend is," zegt Braakman. Maar nu zou hij niet meer anders willen. "Ik kan het iedereen aanraden," aldus Braakman.

Een biologische boer mag minder antibiotica gebruiken bij ziekte van het vee, werkt zonder bestrijdingsmiddelen en gebruikt alleen biologisch voer.