'In het uiterste geval moeten kinderen naar huis'

ASSEN - Het is de eerste dag na de voorjaarsvakantie. De kinderen zijn lekker aan de slag, maar schoolbesturen zitten met kopzorgen. De nieuwe wet Werk en Zekerheid zorgt er mogelijk voor dat scholen invalleerkrachten minder in kunnen zetten.
In die wet staat dat invalkrachten al na drie invalbeurten een vast contract moeten krijgen. Dat is volgens scholen niet te betalen. Een andere invalkracht inzetten is geen optie, volgens Ger de Vos van de Christelijke Onderwijsgroep Drenthe: "Met een griepgolf zoals afgelopen tijd zijn er al te weinig invalkrachten."

Huis

CBS Het Octaaf in Assen is één van de scholen waar ze zich zorgen maken. Directeur Elizabeth Kraster: "Bij ziekte van een collega proberen we het eerst onderling op te lossen. Maar in het uiterste geval moeten er kinderen naar huis. We hebben dan geen opvang en dus ook geen onderwijs."

Tegenwerken

De wet Werk en Zekerheid is bedoeld om invallers sneller aan een vast contract te helpen. Dat scholen aangeven hier geen geld voor te hebben, betekent dat de wet zijn doel mist en juist tegenwerkt.
Invalleerkracht Betty Pauwels snapt er dan ook niets van. "Dit gaat niet werken. Ik heb weken gehad dat ik elke dag op een andere school zat. Dan zit je meteen aan de limiet en word je niet meer gevraagd. Dan kom ik domweg thuis te zitten."

Alternatief

Vorige week al stuurden de Drentse scholen een brief naar minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De PO-raad, de vereniging die in Den Haag spreekt namens schoolbesturen, heeft later deze week een gesprek met Asscher om de mogelijkheden voor een alternatief te bespreken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.