Sluiting bibliotheken in Oosterhesselen en Schoonoord mogelijk uitgesteld

COEVORDEN - De kans is groot dat de bibliotheken in Oosterhesselen en Schoonoord niet per 1 september dit jaar de deuren moeten sluiten. De gemeente wil uitstel, zodat er een plan kan worden gemaakt voor een toekomstbestendige bibliotheek nieuwe stijl.
Het voorstel komt vanavond aan de orde tijdens de raadscommissie. Wethouder Jeroen Huizing van Coevorden vraagt de gemeenteraad 45.000 euro, zodat de twee vestigingen nog dit hele jaar open kunnen blijven. De vestiging in Sleen zou per eind december sluiten. "De raad heeft al eerder aangegeven een pas op de plaats te willen. Het geeft tijd om plannen verder uit te werken," zegt Huizing.
Overleg
Eerder liet gedeputeerde Ard van der Tuuk bij de presentatie van de provinciale cultuurnota al weten dat het sluiten van nog meer bibliotheken wat hem betreft moet stoppen. De provincie wil volgende maand met alle gemeenten in overleg over de toekomst van de bibliotheken. "Het zijn in principe processen die los van elkaar staan, maar er zijn veel raakvlakken", aldus Huizing.
De stichting die de bibliotheken in Coevorden exploiteert werd de afgelopen jaren met een aanzienlijke korting opgezadeld: van jaarlijks ruim 800.000 subsidie naar nog 450.000 euro. Volgens de stichting is er minstens een ton extra nodig om op minimale wijze de bibliotheekvoorziening in de gemeente in de benen te houden.
Toekomstvisie
Voor 1 mei moet er al een toekomstvisie liggen. Als het aan Huizing ligt dat staat de bibliotheek in de toekomst niet meer op zich zelf in een eigen gebouw, maar wordt aansluiting gezocht bij bijvoorbeeld scholen en seniorencomplexen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.