'Veroorzaker explosie Ama Ina had overgeplaatst moeten worden'

De explosie zorgde voor een enorme ravage (Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema)
De explosie zorgde voor een enorme ravage (Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema)
HOOGEVEEN - De 64-jarige cliënt van De Noorderbrug die in oktober een grote explosie veroorzaakte in Ama Ina in Hoogeveen, had moeten worden overgeplaatst.
De man kon in het verzorgingstehuis niet de juiste zorg krijgen, blijkt uit een onderzoek naar het incident door
in opdracht van De Noorderbrug. Dat meldt
.

Veroorzaker overleden

Bij de explosie in het tehuis raakte de veroorzaker zwaargewond. Hij blijkt eind januari in het ziekenhuis te zijn overleden. De woonvoorziening raakte zwaar beschadigd. In totaal is er voor 500.000 euro schade aan het pand.

'Niet de juiste zorg'

Volgens het rapport kon op de locatie aan de Pottingastraat in Hoogeveen niet de juiste zorg aan de 64-jarige man worden gegeven. In juli 2015, twee maanden na de intake, constateert Ama Ina al dat de man ergens anders moet worden ondergebracht.
De Noorderbrug probeerde de cliënt wel ergens anders onder te brengen, maar vond geen oplossing. Dat komt volgens de onderzoekers onder meer omdat de man geen aanvullende zorg uit de GGZ wilde ontvangen. "Terugkijkend had duidelijker en steviger moeten worden opgeschaald", staat daarover in het rapport.

'Geen gevaar voor hemzelf'

Of de man de ontploffing bewust veroorzaakte is niet onderzocht. Wel is de man regelmatig beoordeeld door professionals. "Op geen van deze momenten was volgens de geldende norm sprake van een acuut gevaar voor hemzelf of zijn omgeving."
Als gevolg van het rapport heeft De Noorderbrug de intake aangescherpt en medewerkers bijgeschoold, zegt bestuurder Marianna van der Harten van de instelling tegen Dagblad van het Noorden. "En we gaan werk maken van goede communicatie in de organisatie en zorgketen. We moeten gewoon goed van elkaar weten wat er speelt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.