'Geen fouten bij plaatsing veroorzaker explosie Ama Ina'

HOOGEVEEN - Bestuurder Marianne van der Harten van De Noorderbrug vindt niet dat er fouten zijn gemaakt bij de plaatsing van de man die later een explosie veroorzaakte bij de woonvoorziening.
"Achteraf vinden we daar van alles van. Toen meneer werd aangemeld is er over een langere tijd zorgvuldig een afweging gemaakt en ingeschat dat meneer bij ons op zijn plek zou zijn", zegt Van der Harten. "Achteraf kunnen we pas concluderen dat die inschatting niet juist is geweest."

Koffiedik kijken

Of de explosie voorkomen had kunnen worden, vindt Van der Harten lastig te zeggen. "Die vraag stellen wij onszelf ook heel vaak. Maar het blijft koffiedik kijken."

Overplaatsing

Toen duidelijk werd dat de cliënt bij De Noorderbrug niet op de juiste plek zat, probeerde de instelling hem ergens anders te plaatsen. Dat lukte niet. "We hebben diverse andere organisaties gebeld, maar er was geen plaats of men vond de plaatsing daar niet passend. Zo gaat dat soms, dat er maanden overheen gaan."

'Enorm veel leermomenten'

Volgens Van der Harten probeert De Noorderbrug wel te leren van de calamiteit. "Er zijn enorm veel leermomenten. We hebben niet de uitkomsten van het rapport afgewacht, maar zijn meteen begonnen met het verbeteren van het intakeproces", zegt de bestuurder. "We hebben ook een aantal trainingen met medewerkers georganiseerd en gaan interne en externe bijeenkomsten met experts organiseren om hiervan te leren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.