Berden de Vries: De Ronde van Drenthe kan wel een opfrisbeurt gebruiken

WIELRENNEN - Er zijn nog veel keienstroken in onze provincie die in de Ronde van Drenthe niet benut worden. De keien die er liggen, hebben geen invloed op de finale en misschien moet de organisatie eens wat verjongen.
Het zijn wat ideeën van wielrenner Berden de Vries uit Gieterveen die zaterdag van start gaat in de 54e editie van de Ronde van Drenthe.

'Ga eerst eens hard fietsen'

Hoofdorganisator Femmy van Issum laat weten dat De Vries eerst maar eens moet zorgen dat hij hard gaat fietsen zaterdag. "Vorig jaar heb ik de ploeg van Roompot niet voorin gezien. En ik snap het wel. Je hebt echte keienstoempers, maar er zijn ook mannen die aardig bergop kunnen rijden."

Vroeger waren keien bepalend, nu de VAM-berg

Daarnaast laat ze weten dat in het verleden de keien wel invloed hadden op het koersverloop. "Daar viel vroeger wel de slag. Daarna is de VAM-berg erbij gekomen en die is nu vaak beslissend. En die Col du VAM moeten we er wel in houden."

Meer keienstroken bespreekbaar

Maar wat Van Issum betreft is een uitbreiding van het aantal keienstroken wel bespreekbaar. "Daarvoor moet je bij Staatsbosbeheer zijn. Er liggen in Drenthe ook veel keienstroken waar geen goede verbindingsweg naartoe ligt. Als we dat opgelost wordt zou het kunnen."

UCI-regels

Aan de andere kant heeft de organisatie ook te maken met de regels van de wereldwielerbond UCI. "We moeten ook zorgen dat de veiligheid niet in het geding komt. De UCI zegt ook weleens: zo is het genoeg."

Finish in Assen?

De Vries stelt ook voor om bijvoorbeeld de finish eens in Assen te doen in plaats van Hoogeveen. "Die stad is in het hele land zo bekend van de TT." Maar daar moet Van Issum niks van weten. "Zolang ik er ben, is dat niet bespreekbaar. De Ronde van Drenthe hoort bij Hoogeveen. Dat is bekend in binnen- en buitenland. Mijn vader heeft het opgericht en dat kan ik tegenover hem niet maken. Hij ging er rollebollend voor over straat."

Verjonging organisatie

Ook stelt de Roompot-renner uit Gieterveen nog voor om de organisatie wat te verjongen. "Bijvoorbeeld Allard Engels, hoe vaak heeft hij de Ronde niet gewonnen. Hij zou heel geschikt zijn om de boel wat wakker te schudden. Dan zou de Ronde van Drenthe nog leuker kunnen worden".
'Ik ga door tot het schip strandt'
Van Issum staat open voor kritiek van buitenaf, maar is voorlopig nog niet van plan zelf op te stappen. De 75-jarige Koningin van Drenthe viert dit jaar haar 25-jarig jubileum als hoofdorganisator. De ronde werd opgericht door haar vader Albert Achterhes. "Ik ga door tot het schip strandt", zegt Van Issum tot slot.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.