Eelde krijgt twee woonlocaties voor 150 extra statushouders

EELDE - Er komen 150 extra statushouders naar Eelde. De groep vluchtelingen met een verblijfsvergunning krijgt tijdelijke woonruimte op twee plekken.
Het gaat om de vroegere Dutch Flight Academy op het bedrijventerrein van Eelde, waar ook de bloemenveiling zit. Daarnaast wordt de voormalige jeugdkliniek van Verslavingszorg Noord-Nederland een tijdelijke woonplek. Dit pand ligt tegenover vliegveld Eelde, op landgoed Oosterbroek.
De gemeente Tynaarlo heeft de omwonenden per brief ingelicht over de komst van de statushouders.

Gezinnen en alleenstaanden

In het pand van de vliegschool komen honderd mensen te wonen, dat zijn vooral gezinnen. In de voormalige jeugdkliniek komen vijftig statushouders, waarvan het merendeel uit alleenstaanden bestaat.
Het gaat om een tussentijdse woonvoorziening voor 150 mensen voor in elk geval twee jaar. De begeleiding en integratie van de mensen gebeurt door vluchtelingenorganisatie INLIA in samenwerking met Werken Zonder Grenzen en scholen uit de regio.

Verblijfsvergunning

Burgemeester Marcel Thijsen wil met de extra woonruimte voor statushouders ruimte creëren in de asielzoekerscentra. Daar zitten zo'n 20.000 mensen met een verblijfsvergunning te wachten op een woning.
Het probleem is dat er geen huizen beschikbaar zijn. Drentse gemeenten moeten voor dit jaar ook nog zeker voor enkele honderden statushouders een huis zoeken.

Huisvesting in juni

Tynaarlo wil dit probleem helpen oplossen. Zelf moet de gemeente voor dit jaar in elk geval 75 statushouders huisvesten van het rijk in gewone woningen.
De 150 die straks naar de tussenvoorziening in Eelde komen, komen daar tijdelijk bovenop. De bedoeling is dat ze in juni op de locaties in Eelde gehuisvest zijn. In de komende twee jaar stromen ze door naar verschillende huizen in de regio.
Thijsen vindt het belangrijk om de azc's op deze manier 'te bevrijden'. "Er moet ruimte komen voor de instroom van nieuwe vluchtelingen, maar als je dan hoort dat iemand al langer dan zeven jaar in een azc zit, omdat er geen huis is, dan moet je toch iets doen."
Vorig jaar weigerde Thijsen nog mee te werken aan een noodopvang in de Prins Bernhardhoeve. De burgemeester vond het niet verantwoord om honderden mensen in een hal te laten wonen, tussen enkele schotten.

Statushouders helpen andere statushouders

Op beide tijdelijke woonlocaties in Eelde gaan statushouders die al een eigen woning hebben, de andere statushouders helpen met het leren van de Nederlandse taal, met de regels die hier gelden en met de verdere inburgering.
Mohamad Khdeer en Abdulrahman Arafa zijn twee van die begeleiders. Zij zijn het roerend eens met het doel dat John van Tilborg van INLIA nastreeft voor de statushouders: zo snel mogelijk aan de slag om deel uit te kunnen maken van de samenleving.
Van Tilborg: "Dit moet echt samen met de omgeving. Statushouders moeten aan het werk en uit de uitkering. Anders word je nooit deel van de samenleving. Grootschalige opvang stuit vaak op veel bezwaren, we denken dat deze vorm van kleinschalige opvang beter is."
De pilot gaat snel geëvalueerd worden en volgens de burgemeester is er al vanuit andere gemeenten in het land belangstelling voor de Tynaarlo-aanpak.

COA betaalt

Volgens Thijsen betaalt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de kosten. Normaal gesproken draaien gemeenten op voor de kosten van statushouders en dus ook voor hun eventuele uitkering, Maar de 150 extra statushouders die naar Eelde komen, komen voor rekening van het COA.

Nog in gesprek over azc

Naast de extra opvang van statushouders, is de gemeente Tynaarlo ook nog in gesprek met het COA over een azc. Dat komt in Zuidlaren en gaat voorlopig om een aantal van 425 asielzoekers. De locatie is nog niet bekendgemaakt. De gemeente en het COA zijn daarover nog in gesprek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.