Echten krijgt azc, maar college stelt voorwaarden

ECHTEN - Er komt een asielzoekerscentrum (azc) in Echten. Onder voorwaarden gaat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Wolden akkoord met de opvang van asielzoekers in recreatiecentrum Van Harte.
Er worden maximaal 314 vluchtelingen opgevangen. Het COA kan nu beginnen met het uitwerken van de plannen en het aanvragen van de vergunningen. Volgens burgemeester Roger de Groot van De Wolden kan het nog maanden duren, voordat het azc opengaat.
Het college heeft mede op basis van het advies van de overleggroep, gesprekken met inwoners, een motie van de gemeenteraad en schriftelijke reacties het definitieve besluit genomen.

Veel vragen

“We hebben de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met inwoners van De Wolden over de mogelijke komst van een azc", vertelt burgemeester De Groot. "Het houdt de gemoederen flink bezig. We willen als gemeentebestuur onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om vluchtelingen op te vangen. Er zijn veel vragen, zorgen en reacties over de locatie, veiligheid en onderwijs", zegt De Groot.

Voorwaarden

Die zorgen en vragen heeft de gemeente verwerkt in de voorwaarden die worden gesteld aan de komst van het azc. Een van de voorwaarden is dat het azc bij de komst van de eerste vluchtelingen al een volwaardig azc is met 24 uur per dag beveiliging en professionele begeleiding. Ook moet het COA zich zoveel mogelijk inspannen om gezinnen te huisvesten.

Ophef

Er is al lange tijd veel onrust in het dorp door de komst van het azc. Regelmatig worden protestborden opgehangen bij Van Harte. Twee weken geleden was er nog opschudding in de raadsvergadering van De Wolden, toen inwoners van Echten boos de raadszaal uitliepen. Ze voelden zich niet serieus genomen door de gemeente.

De burgemeester zegt ook de komende tijd nog in gesprek te blijven met omwonenden en dorpsbelangen. Alle voorwaarden die door het college zijn gesteld staan op dewolden.nl/vluchtelingen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.