'Goed om jodiumpillen in huis te hebben voor als het echt misgaat'

COEVORDEN - "We zijn goed voorbereid op een kernramp. Het is beter om nu al jodiumpillen in huis te hebben, dan hoef je dat niet te regelen als het echt misgaat." Dat zegt Frans Greven van de GGD.
Hij reageert op het nieuws dat zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 jaar preventief jodiumtabletten krijgen.
"Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij, dat door de schildklier wordt opgenomen. Met het innemen van de tabletten zorg je ervoor dat je schildklier verzadigd raakt met jodium. De radioactieve deeltjes die je lichaam dan nog binnenkomen, gaan er ook weer uit", legt Greven uit.
Radioactief jodium is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen, vandaar dat ook zwangere vrouwen preventief pillen krijgen. Bij kinderen is de kans groter dat zij schildklierkanker krijgen bij een kernramp. "Maar de kans daarop blijft sowieso heel klein", benadrukt de GGD-er.

Beschermd

Alleen mensen die binnen een straal van honderd kilometer van een kerncentrale wonen, krijgen de pillen. "Soms gaat de rook de ene kant op, soms de andere kant", zegt Greven. Daarom zijn mensen goed beschermd door in zo'n groot gebied preventief jodiumtabletten uit te geven, vindt Greven.
Volgens Greven duurt het uren voordat een wolk met radioactieve deeltjes die afstand heeft afgelegd. "Na die tijd neemt het aantal deeltjes in de wolk snel af en is er bijna niks meer van te merken."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.