Wat doet jodium eigenlijk

ASSEN - Alle zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 jaar in Drenthe krijgen van de overheid een jodiumpil, die gebruikt moet worden bij een kernramp.
Net over de grens bij Coevorden, in het Duitse Lingen, staat een kerncentrale. Eerder werd een gevarencirkel van 10 kilometer rond de centrale aangehouden, waardoor Drenthe buiten schot bleef. Maar omdat elk land andere regelgeving had wat nogal verwarrend werkte, wordt dat nu in Nederland, België en Duitsland gelijk getrokken. Voortaan wordt een risicogebied van 100 kilometer aangehouden en daar hoort heel Drenthe bij.

Werking jodium

Bij een kernramp komt radioactieve jodium vrij die schildklierkanker kan veroorzaken. Vooral jongeren onder de 18 jaar en ongeboren kinderen zijn vatbaar voor besmet jodium. Door één jodiumpil te slikken raakt de schildklier verzadigd en daardoor kan er geen radioactieve jodium meer worden opgenomen.
Stralingsdeskundige Frans Greven van de GGD legt de werking van jodium duidelijk uit: "Een schildklier werkt net als een parkeerplaats. Soms kom je aangereden en is die vol, waardoor je op zoek moet naar een andere plek. Zo werkt dat met jodium ook, er is geen plek om opgenomen te worden, waardoor het lichaam de besmette jodium niet opneemt."

Waar en wanneer

Boven de 40 jaar heeft het slikken van jodium geen zin meer. Vanaf deze leeftijd wordt het risico op schildklierkanker niet groter tijdens een kernramp en daarnaast wordt de kans op bijwerkingen zoals maagpijn en diarree juist groter.
Wanneer en hoe de jodiumpillen verspreid gaan worden is nog niet duidelijk, daar wordt nog uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.