Grote vier willen culturele experimenteerregio worden

ASSEN/EMMEN - Assen wil samen met Emmen, Groningen en Leeuwarden culturele experimenteerregio worden. Zo willen ze naar onderlinge kruisbestuivingen tussen bekende grote cultuurdragers, om de noordelijke cultuursector een flinke boost te geven.

Werktitel van dit cultuurproject van de vier noordelijke steden is 'We the North'. En cultuurminister Jet Bussemaker lijkt er wel warm voor te lopen. Er is inmiddels al met haar overlegd, en ze lijkt enthousiast.

Vier jaar
'We the North' moet leiden tot bijzondere experimenten op het gebied van cultuuronderwijs, talentontwikkeling en cultuurproducties.
Behalve de vier grote noordelijke steden, moeten ook provincies en rijk tekenen voor dit regionale cultuurexperiment. Het gaat om een project van vier jaar.

Samenwerking tussen disciplines
De steden denken dat grote culturele namen in het Noorden samen bijzondere projecten kunnen neerzetten. Het gaat dan vooral om samenwerking tussen verschillende culturele disciplines, zoals het NNO (het Noord-Nederlands Orkest) met IntoNature, de grote openbare kunstentoonstelling in de natuur van de Drentse Aa. Of het Noord-Nederlands toneel, dat iets begint met het internationale dansgezelschap Guy & Roni.

Nu nog is er zoveel regelgeving rond deze culturele instanties, aangezien ze ook aan allerlei subsidievoorwaarden moeten voldoen, dat dit samenwerking in de weg staat.
Deel dit artikel: