Grote politiezoektocht met helikopter in en rond Wachtum

WACHTUM - De politie heeft afgelopen nacht na een grote zoekactie in en rondom Wachtum een 20-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van diefstal van een auto. Vanwege het onderzoek werd de A37 tijdelijk afgesloten.
Surveillerende agenten kregen rond twee uur een melding dat op de A28 ter hoogte van Zwolle een gestolen Audi zou rijden. De auto was met hoge snelheid onderweg richting de Duitse grens. Op de A37 ter hoogte van Wachtum zagen agenten de auto rond half drie op de vluchtstrook staan. Er zat niemand meer in.

Audi-bende
Vanwege de plofkraken die afgelopen dagen in de grensstreek zijn gepleegd door de zogenoemde Audi-bende uit de provincie Utrecht, begon de politie meteen een groot onderzoek.

Lees ook: 'Audi-bende' slaat mogelijk weer toe: plofkraak net over de Duitse grens

Helikopter
Direct werd gestart met een zoekactie in de omgeving. De politie zette daarbij politiehonden en later een helikopter in. De Drentse politie kreeg ook hulp van agenten uit Groningen, Zwolle en de Landelijke Eenheid. Er werd ook met een tiental politiewagens gezocht.

Burgernet
Daarnaast werd aan de deelnemers van Burgernet gevraagd uit te kijken naar de verdachte. Uiteindelijk werd de 20-jarige Utrechter rond half vijf gevonden aan het Middendorp in Wachtum. Hij liep door het dorp en zat onder de smurrie. Agenten die hem aanspraken vonden dat hij geen goed verhaal had toen ze hem vroegen wat hij daar deed. Hij werd toen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij zit daar vast. Of de man daadwerkelijk lid is van de Audi-bende, wordt nog onderzocht.

Plofkraken vlak over de grens
Eerder deze week werden plofkraken gepleegd in het Duitse Meppen en in Dalum, in de buurt bij die Duitse plaats. Na de plofkraak in Meppen overleed een van de verdachten tijdens een vlucht. Hij kwam om bij een botsing met een vrachtwagen. Een andere inzittende van de auto raakte zwaargewond. Een derde verdachte is opgepakt.

Enschede
Vanochtend vroeg werd bij een plofkraak in Enschede nog een enorme ravage aangericht, meldt RTV Oost. Ook hierbij legt de politie de link met de Audi-bende. Er zijn twee verdachten opgepakt en twee op de vlucht geslagen. Bij Meppen werd afgelopen nacht ook opnieuw een plofkraak gepleegd.

Lees ook: Opnieuw plofkraak gepleegd bij het Duitse Meppen

Onrust in Hoogeveen
De zoektocht met de helikopter in en rondom Wachtum is niet onopgemerkt gebleven. Meerdere mensen in Hoogeveen en Wachtum hebben de redactie laten weten dat ze vannacht zijn wakker geschrokken van een helikopter die laag overvloog. De heli zocht niet naar de man in Hoogeveen, maar vloog daarheen om te tanken, meldt een politiewoordvoerder.