Theater De Muzeval sluit na vanavond voorgoed de deuren

EMMEN - Theater De Muzeval in Emmen beleeft vanavond het laatste bedrijf. Nu Emmen een nieuw theater heeft, valt na 48 jaar het doek voor De Muzeval.

Dieptepunten in de geschiedenis van De Muzeval waren de branden in 1997 en 1998. Het scheelde maar weinig of het theater en het naastgelegen Lyceum waren compleet afgebrand.

Van kantine naar theater
"Het theater is eigenlijk voortgekomen uit de school die hier stond", vertelt artistiek leider Mieke Kluivers. "In de aula van de school waren toneelvoorstellingen en concerten. Van daaruit is eigenlijk theater De Muzeval ontstaan."

Beperkingen
Volgens hoofd technische dienst Koos Maris heeft het theater een grote beperking. "We hebben geen hoogte boven het toneel. En omdat we die beperking hebben, worden heel veel voorstellingen gemankeerd neergezet", aldus Maris. "Er blijven decorstukken in de auto achter, changementen worden niet uitgevoerd en dat betekent dat voorstellingen niet zo worden gebracht als het bedoeld is."

Lees ook: Nieuw Atlas Theater in Emmen moet ruim 40.000 bezoekers trekken

Nieuwbouw
Vanaf 1976 wordt er al nagedacht over nieuwbouw en in 2002 besluit de gemeente om alleen nog het hoognodige onderhoud te doen. Met enige moeite haalt De Muzeval daarmee de eindstreep. Wat er in de toekomst met het complex gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. "We kijken naar verschillende opties", zegt wethouder Jisse Otter. "Maar het gebouw biedt niet veel alternatieven. Dus de kans dat we het gaan slopen is denk ik heel groot."
Deel dit artikel: