Celstraf voor Marktplaatsfraude geëist tegen Assenaar: 'Schromelijk overdreven'

ASSEN - Voor grootschalige oplichting via Marktplaats eist het Openbaar Ministerie (OM) tweeëntwintig maanden cel tegen een 28-jarige man uit Assen. Daarvan zijn tien maanden voorwaardelijk. In totaal zou zeker een ton zijn losgepeuterd bij de slachtoffers, schat de officier van justitie.

De man wordt door het OM gezien als de 'grote baas'. Er werden uiteindelijk zestig aangiftes vanuit het hele land gedaan. In twintig gevallen kan worden bewezen dat de man schuldig is, vindt de officier van justitie.

'Geldezels'
In de zaak zijn ook ongeveer dertig 'geldezels' actief geweest. Dit zijn mensen die tegen betaling hun bankpas ter beschikking hebben gesteld. Die komen later voor het hekje van de rechtbank te staan, of krijgen een voorstel voor een schikking.

Militair met persoonlijkheidsstoornissen
De Assenaar werd vorig jaar in mei aangehouden. Naast de oplichting achtte de aanklager witwassen, verboden wapenbezit, belediging van agenten en openlijke geweldpleging bewezen. De Assenaar werd ooit als militair uitgezonden naar Afghanistan en liep hierdoor een stressstoornis op. Daarnaast kampt de man met persoonlijkheidsstoornissen. De zaken kunnen hem dan ook in verminderde mate worden aangerekend, vindt de officier.

Omvangrijk
Volgens het OM is de club georganiseerd bezig geweest. Ieder had een taakverdeling. Van het plaatsen van advertenties tot aan het ronselen van mensen die hun bankpas af wilden geven. De Assenaar zorgde in de ogen van de officier ervoor dat de boel geolied liep. Hij vindt in elk geval bewijsbaar dat de Assenaar 1500 euro heeft geïncasseerd. De officier vindt dat hij dit geld moet terugbetalen aan de gedupeerden die een schadevergoeding hebben ingediend. Naast de celstraf eiste de officier ook een klinische behandeling, maar dan in een gesloten setting.

Overdreven
Advocaat Sytze Hiemstra die de Assenaar bijstond vindt dat het OM de rol van deze man 'schromelijk overdrijft'. De 28-jarige stond allerminst aan het roer van deze organisatie. Hij pinde af en toe geld en zette soms een advertentie. Volgens Hiemstra was er binnen de groep geen sprake van een hiërarchie. Hij houdt woensdag zijn pleidooi. Hij zal in elk geval de rechtbank voorstellen de celstraf te beperken en de nadruk vooral te leggen op het behandeltraject.

Wanneer uitspraak wordt gedaan is nog niet bekend.
Deel dit artikel: