Steun en protest bij inloopavond over woonlocaties voor statushouders in Eelde

EELDE - Sommige buurtbewoners in Eelde zit het beslist niet lekker: de komst van twee tijdelijke woonlocaties voor statushouders. Eén groep dreigt zelfs met de rechter. Maar het merendeel wat dinsdagavond op de inloopavond van de gemeente Tynaarlo afkomt, is positief.
Zo'n 120 inwoners komen naar de inloopbijeenkomst waar de gemeente Tynaarlo ze informeert over de beide woontussenvoorzieningen. Daar komen zo'n 150 statushouders tijdelijk wonen, in afwachting van een huis in de regio.
Veel belangstellenden vinden het 'een goede zaak' dat de gemeente op deze manier de vluchtelingen met een verblijfsstatus aan een fatsoenlijke woonplek helpt. "Prima, die mensen moeten toch ook een dak boven hun hoofd", zegt buurman Dirk Wijkstra.
Overvallen
Maar er is ook woede. Een vijftal gezinnen, dat in de buurt van het bedrijventerrein Bloemenveiling Eelde woont, voelt zich overvallen. Ze willen rustig en veilig wonen en niet op steenworp afstand ineens een pand met honderd mensen onder één dak. "Dat is geen woonplek voor zoveel mensen, het is een bedrijventerrein," zegt een boze buurman De Vries. "En rustig 's avonds mijn hond uitlaten hier, dat zie ik me straks niet meer doen."
Rechtszaak
Hij en enkele buren voelen zich overrompeld door de gemeente met het tijdelijke woonproject voor statushouders. "We hebben de afgelopen maanden constant gevraagd wat ze toch gingen doen met dat kantoorpand van de vroegere vliegschool hier. Want er gebeurde van alles. 'Niets', zeiden ze telkens, en dan dit. Waarom zo geheimzinnig?" De buurtbewoners overwegen een rechtszaak, om de woonvoorziening tegen te houden.
Onveilig
Ook de andere woonlocatie in Eelde, voor een groep van zo'n vijftig statushouders, stuit op verzet van enkele omwonenden. Dat gaat om de voormalige jeugdkliniek van Verslavingszorg Noord-Nederland aan de Oosterbroek.
Volgens buurman Erik Neelen wordt het straks onveilig, door de extra drukte die er in de buurt bijkomt. "Er is nu al een hele grote groep mensen, die daar rondloopt. En dan heb ik het over cliënten van Verslavingszorg Noord-Nederland. Als daar straks ook nog een groep van vijftig, vooral alleenstaande mannen bijkomt, wordt het er niet veiliger op."
In dialoog
Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo zegt de protesterende buurtbewoners toe met hen in dialoog te gaan. "Natuurlijk gaan we in gesprek, om te zien waar we elkaar kunnen vinden. Het staat de mensen natuurlijk vrij om naar de rechter te stappen."
Thijsen heeft er vertrouwen in, dat het project met de woontussenvoorziening voor de 150 statushouders gaat slagen. "Ik ga in elk geval voor een geslaagd project. En als ik alle reacties goed beluister, zijn de meeste toch positief."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.