Rechtbank laat één verdachte drugsbende vrij

Foto van een inval bij een woning in Meppel in september vorig jaar (Rechten: Persbureau Wever)
Foto van een inval bij een woning in Meppel in september vorig jaar (Rechten: Persbureau Wever)
MEPPEL - Een 52-jarige man uit Almere die wordt verdacht van betrokkenheid bij de import van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Meppel komt morgen vrij. De rechtbank in Assen heeft besloten dat hij de strafzaak thuis mag afwachten.
De man wordt ervan verdacht twee keer drugs vanuit de haven van Antwerpen met een vrachtwagen naar Meppel te hebben gebracht. In totaal heeft de bende, waarvan de hoofdverdachten in Dronten, Almere en Meppel wonen, volgens het Openbaar Ministerie (OM) 66 kilo cocaïne ons land binnengebracht. Dat gebeurde tussen 2013 en september vorig jaar.


Twaalf miljoen

Volgens het OM was het doel van de drugsbende om vierhonderd kilo coke naar Nederland te halen voor de handel. De waarde van die hoeveelheid is twaalf miljoen euro.


Lees ook:
Geluidsoverlast
Tussen 18 september en begin dit jaar pakte de politie minstens elf verdachten op in de zaak. Die kwam aan het rollen doordat de politie meerdere anonieme tips en meldingen uit de buurt van een drugspand in Meppel kreeg. Omwonenden klaagden over geluidsoverlast. In het pand werd gedeald.

Zitting
Gisteren diende een pro-formazitting in de rechtbank in Assen. Daarbij waren vier van de vijf hoofdverdachten aanwezig: twee mannen van 31 en 32 jaar uit Meppel, een 41-jarige man uit Dronten en de Almeerder. Hun advocaten vroegen de rechtbank de mannen vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak, die naar verwachting in oktober plaatsvindt.

Invoer harddrugs
De rechtbank besloot vandaag dat alleen de Almeerder naar huis mag. De andere vier blijven vastzitten vanwege de ernst van de zaak. Het OM verdenkt de mannen van voorbereidingshandelingen voor de invoer van harddrugs, het daadwerkelijk invoeren van cocaïne, het vormen van een criminele organisatie en witwassen. Op het importeren van drugs staat alleen al maximaal twaalf jaar gevangenisstraf.

Lees ook:
Zeven leden drugsbende uit Meppel zitten nog vast

3 juni regiezitting
Er zitten ook nog twee mannen uit Emmen vast, die voorkwamen in de financiële administratie van de drugsbende. Enkele andere verdachten mogen de rechtszaak in vrijheid afwachten. Het OM sluit niet uit dat er nog meer mensen worden opgepakt omdat het onderzoek nog loopt. Op 3 juni is er een regiezitting bij de rechtbank in Assen. Dan moet het onderzoek zijn afgerond en kunnen de advocaten onderzoekswensen indienen.