'Drentstalige bands moeten meer cd's maken'

ASSEN - Muziekkenners vinden dat Drentstalige bandjes meer cd's moeten uitbrengen en vaker moeten optreden. Naast de bekende bands als Mooi Wark en Daniel Lohues is het aanbod van Drentstalige muziek erg klein.
Dat zeggen Gert Jan Gjaltema van warenhuis Vanderveen in Assen en streektaalmuzikant en -kenner Bert Kamping.
Cd als visitekaartje
Volgens Kamping is dit zorgelijk, omdat Drentstalige bands zo geen aandacht op zich kunnen vestigen. "Een cd is toch een soort visitekaartje waarmee je optredens binnenhaalt en bekendheid verwerft."
Gjaltema onderschrijft het belang van cd's en optredens. "Bands moeten zoveel mogelijk doen om zichtbaar te zijn, zodat je bijvoorbeeld op de radio gedraaid wordt en een groter publiek kan bereiken."
In Groningen lukt het beter
Groningse bands produceren volgens Kamping veel meer cd's. "Je merkt het ook bij de nominaties voor de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden, dan heb je een categorie dvd/cd, daarin staat één Drentse cd en daartegenover vijf Groningse cd's."
Positieve uitschieters
"Natuurlijk zijn er ook wel bands die er nu vol voor gaan, zoals Bezik," zegt Kamping. "En je merkt ook dat ze daardoor steeds bekender worden."
"We zijn nu bezig met een cd en we hebben net ook een single uitgebracht", zegt Nienke Geuzinge-Havinga van Bezik. "We zijn gewoon druk bezig."
Zanger en gitarist John Geuzinge-Havinga vindt het heerlijk om Drentstalige muziek te maken. "Lekker in je moerstaal... Tenminste, ik ben Drents opgevoed en spreek het eigenlijk nog alle dagen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.