Bijna dertig vrijwilligers voor begeleiding statushouders in Eelde

EELDE - In een paar dagen tijd hebben zich bijna dertig vrijwilligers gemeld voor de twee tijdelijke woonprojecten voor 150 statushouders in Eelde. De vluchtelingenorganisatie Inlia, die de mensen begeleidt, is blij verrast.
Ook vanuit Eelder instellingen en sportverenigingen is volgens directeur John van Tilborg van Inlia veel belangstelling. "Daarvoor hadden we vanavond een informatieavond en de reacties waren zeer enthousiast. Veel clubs willen iets doen en ook deel uitmaken van het platform dat we gaan opzetten," aldus Van Tilborg.

Platform
In dit lokale platform komen vertegenwoordigers van de organisaties en sportclubs uit Eelde die de komende twee jaar betrokken zijn bij de opvang, begeleiding en integratie van de groep vluchtelingen met een verblijfsvergunning. 

Hiervan komen er vanaf mei 150 naar twee woontussenvoorzieningen in Eelde, waar de mensen alvast kunnen integreren, voordat ze in een eigen huis in de regio komen. Nu zitten ze nog in de overvolle asielzoekerscentra en is er geen aandacht voor integratie in de Nederlandse samenleving.

Lees ook: Eelde krijgt twee woonlocaties voor 150 extra statushouders

Deadline niet gehaald

Aanvankelijk zouden de eerste statushouders al in april komen, maar volgens John van Tilborg ziet het ernaar uit dat dat niet gehaald wordt. "Er moet nog veel geregeld worden, dus april zal het denk ik niet meer worden."

Inloopavond
Op een inloopavond dinsdagavond kwamen 120 inwoners van Eelde af, om zich te laten informeren over de huisvesting van bijna honderd statushouders in het voormalige kantoorpand van de Dutch Flight Academy en zo'n vijftig in de jeugdkliniek van Verslavingszorg Noord-Nederland.

Lees ook: Steun en protest bij inloopavond over woonlocaties voor statushouders in Eelde

Juridische stappen

Een groepje direct omwonenden van beide woonlocaties ziet het project niet zitten en overweegt juridische stappen. Burgemeester Marcel Thijsen gaat nog met deze buurtbewoners in gesprek, om te kijken aan welke punten hij tegemoet kan komen.
Deel dit artikel: