'Mijn opa zou zich deze samenwerking niet voor kunnen stellen'

BERGEN-HOHNE - Het vaandel van de militairen uit Havelte wordt officieel overgedragen aan de Duitsers. Verslaggever Jeroen Kelderman neemt ons mee op deze bijzondere dag voor militairen in Nederland en Duitsland.
Een toestel van de Belgische Luchtmacht staat voor ons klaar op Rotterdam The Hague Airport. "Het reddingsvest bevindt zich onder uw zetel", klinkt een stem met een zwaar Vlaams accent uit de intercom. Samenwerking is niets nieuws tussen de verschillende legers in Europa.

Integratie

Het is tegen een uur 's middags en het vliegtuig staat op het punt om op te stijgen richting het Duitse Hannover. Op de legerbasis daar in de buurt wordt 43 Gemechaniseerde Brigade geïntegreerd in de Duitse 1st Panzer Division. Aan boord zijn onder andere de Commandant Landstrijdkrachten en een aantal andere hoge militairen.

Test test

Op de appèlplaats in Bergen-Hohne zijn de voorbereidingen voor de ceremonie inmiddels in volle gang. De Duitse militairen die meedoen oefenen alle pasjes uit den treure. De microfoons die de Duitse en Nederlandse generaals straks zullen gebruiken om de pers te woord te staan zijn al zeker drie keer getest.

Onder begeleiding

Het lijkt erop dat zo'n beetje iedere journalist een persoonlijk begeleider heeft. Een Duitse militair wijst me erop dat ik met mijn camera klaar moet gaan staan voor de speech ook al begint die pas over een half uur. Het wordt me al snel duidelijk dat de Duitsers anders dan hun Nederlandse collega's de boel strak in de hand willen houden.

Samen aankopen doen

Samen kunnen we meer, is kort gezegd de boodschap van generaal Mart de Kruif en zijn Duitse collega generaal Jörg Vollmer. "Als we bijvoorbeeld nieuwe radio's nodig hebben, kunnen we die samen kopen en dat heeft allerlei voordelen", aldus De Kruif. Verregaande samenwerking is volgens de generaals nodig om de veiligheid in Europa te waarborgen.

Vaandel overdragen

De ceremonie die volgt duurt een uur. Het vaandel van 43 Gemechaniseerde Brigade wordt overgedragen aan de Duitsers. De generaal van de brigade neemt het vaandel van het nieuwe tankbataljon in ontvangst. "Mijn opa had zich niet kunnen voorstellen dat Duitsland en Nederland zo nauw zouden samenwerken", zegt VVD Tweede Kamerlid Han ten Broeke.

Trots

Generaal Jan Swillens, de hoogste militair bij 43 Gemechaniseerde Brigade, is na afloop trots op de intergratie: "Het gebeurt niet elke dag dat twee landen echt intensief gaan samenwerken." De militairen in Havelte zullen in de praktijk weinig van de samenwerking merken, volgens de commandant.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.