Zuivelatelier in historische zuivelfabriek Orvelte

ORVELTE - Een zuivelatelier met proeverij en cursusruimte in het voorhuis, een productieruimte en een tentoonstelling van oude karnapparaten en zuivelmachines in de schuur. Het oude melkfabriekje van Orvelte gaat een nieuwe toekomst tegemoet.
Riegiena Eefsting nam twee maanden geleden de zaak over van Albert Hilbrands uit Wezup. Hilbrands bestierde zestien jaar lang de oude melkfabriek.

Ambachtelijk
De kaasmaker die voor Hilbrands werkte, is allang pensioengerechtigd. Hilbrands is blij dat hij zijn ambachtelijke kaasmakerij in het melkfabriekje kan sluiten, zonder dat het historische pand zijn bestemming verliest.

De Onderneming
De oude zuivelfabriek in Orvelte werd gebouwd in 1899, genaamd De Onderneming. Die onderneming was binnen tien jaar al verouderd door de opkomst van stoommachines. Zulke machines had de zuivelfabriek van Westerbork wel, zodat de boeren uit Orvelte hun melk vanaf 1908 daar naartoe brachten.

Jaren na de sluiting kwam de eerste kaasmaker in het historische dorp. Die kaasmaker werd opgevolgd door verschillende mensen, met Hilbrands als laatste. Het pand is van de stichting Het Drentse Landschap

Karnen
Eefsting wil nu vooral karnemelk, yoghurt en boter gaan karnen. Omdat de verbouwing van het pand door tegenslag met de vloer langer duurt dan verwacht, gaat ze voorlopig halffabricaten van een ander biologisch zuivelbedrijf verwerken.

Dit jaar of volgend jaar wil Eefsting het hele karnproces kunnen tonen. Speciale yoghurtjes met allerlei zoete smaakjes wil ze ook maken. Ze gebruikt biologische melk van Hilbrands uit Wezup. Op Goede Vrijdag gaat Eefsting in elk geval de deuren openen.
Deel dit artikel: