'Waarschuwingsschot is nachtmerrie voor agent'

ZUIDLAREN - Een schietincident zoals eerder deze maand bij de aanhouding van een spookrijder in Assen, heeft grote impact op een politieagent.
Dat zegt vuurwapendocent en ervaringsdeskundige Gert-Jan Verkouter van de politie Noord-Nederland.
"Dat is gewoon een nachtmerrie. Wij zijn natuurlijk niet met zijn allen bij de politie gegaan om van ons vuurwapen gebruiken te moeten maken", aldus Verkouter.

Volgende schot kon gericht zijn

Als een verdachte niet meewerkt bij zijn aanhouding en middelen als pepperspray bieden geen oplossing, dan mag de politie het vuurwapen gebruiken. De politie moet in zo'n geval aan de verdachte melden dat ze hun wapen gaan gebruiken. "Dat kan vervangen worden door een waarschuwingsschot, zodat de verdachte kan zeggen: Hé, mogelijk wordt er dadelijk gericht geschoten, ik geef me maar over", licht Verkouter toe.
Uitzonderlijk
Het is zeer zeldzaam dat een politieagent schiet in de straten van Drenthe, vertelt Verkouter: "In de afgelopen 10 jaar is in Drenthe vier keer gebruik gemaakt van het vuurwapen. Twee keer waren het waarschuwingsschoten, een keer is gericht geschoten voor een aanhouding en een keer werd gericht geschoten in geval van noodweer." Ter vergelijking, alleen al in 2014 schoot de politie in heel Nederland 158 keer.

Onderzoek

Als een agent geschoten heeft wordt altijd onderzocht of hij juist gehandeld heeft. "In de wat lichtere zaken zal dat beoordeeld worden door het bureau Interne Zaken en is de zaak complexer dan zal zal de Rijksrecherche erbij komen in samenwerking met het OM daar een beslissing in nemen." legt Verkouter uit. Een waarschuwingsschot zal volgens de vuurwapendocent doorgaans afgehandeld worden door Interne Zaken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.