Luchtverkeersleiding Eelde straks vanuit Schiphol

EELDE - De luchtverkeersleiding op Groningen Airport Eelde wordt na de zomer bij wijze van proef een aantal keer overgenomen door de verkeerstoren op luchthaven Schiphol.
Tijdens de proef wordt het vliegverkeer bij Eelde af en toe, voor een periode van twee uur, begeleid vanuit Schiphol. Om dat goed te kunnen doen, is er afgelopen week een cameramast geïnstalleerd op de verkeerstoren in Eelde. Door die camera's moet de verkeersleiding in Schiphol straks een goed overzicht hebben van de situatie in Eelde.

Tijdens de proef blijft de toren in Eelde gewoon bemand, zodat de controle daar kan worden overgenomen als dat nodig is.

Europees project
De proef maakt deel uit van het Europese project SJU SESAR. In Zweden wordt er ook al een proef gedaan met verkeersleiding op afstand op de kleine luchthaven Örndskölsvik. Hier landen maar een zeer beperkt aantal vluchten per dag. In Nederland wordt tijdens de proef gekeken of de luchtverkeersleiding ook op een drukkere en complexere luchthaven als Groningen Airport Eelde vanaf een afstand kan worden gedaan.

Toekomst
Op dit moment staat de Nederlandse wet- en regelgeving het gebruik van luchtverkeersleiding op afstand nog niet toe. In de toekomst zou het kunnen bijdragen aan een efficiëntere inzet van luchtverkeersleiders en een kostenbesparing. Dit zou nodig zijn omdat er een gebrek is aan verkeersleiders, zegt Dave Vrielink, projectleider van de Luchtverkeersleiding Nederland. Volgens hem zal het automatiseren van een aantal processen niet leiden tot verlies van banen en blijven verkeersleiders nog steeds nodig.

Hij verwacht dat het nog jaren zal duren voordat de werkwijze daadwerkelijk zal veranderen en bovendien afhankelijk is van de resultaten van de proeven.