Gedeeltelijke sluiting dreigt voor gevangenis in Veenhuizen

Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen (Rechten: RTV Drenthe)
Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen (Rechten: RTV Drenthe)
VEENHUIZEN - De gevangenis in Veenhuizen moet mogelijk in 2021 deels sluiten. Medewerkers van de gevangenis hebben dat vanmiddag te horen gekregen.
Ook de gevangenis in Ter Apel wordt
. Reden daarvan zijn bezuinigingen. Uit prognoses van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de komende vijf jaren minder gevangeniscapaciteit nodig is. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg.
Voor de helft gesloten
Sluiting van gevangenissen is onvermijdelijk, schrijft minister Ard van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer. In het concept-beleidsplan van de minister staat dat de gevangenis in Veenhuizen in 2021 voor de helft dicht moet. Er is dan nog plek voor zo'n 250 gevangenen. Voor de zomer komt het ministerie met een definitief plan. Dan zal ook duidelijk worden wat de bezuinigingen voor het personeel betekenen.
Hoop
In 2012 werd de gevangenis ook al met sluiting bedreigd. Het feit dat de gevangenis uiteindelijk alsnog mocht blijven bestaan, biedt volgens De Bruin ook nu weer hoop. "Er is toen nog zo veel aan het plan veranderd, dat zou ook nu weer kunnen."
1900 arbeidsplaatsen verloren
Vakbond FNV vreest dat er 1900 arbeidsplaatsen verloren gaan door de aangekondigde sluiting van nog meer gevangenissen. De voorgenomen sluitingen zijn volgens de bond onaanvaardbaar en in strijd met eerdere beloftes van de voormalige staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Die zei volgens FNV in 2013 dat er geen verdere sluitingen meer
zouden plaatsvinden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.