Molukkers 65 jaar in Drenthe

WESTERBORK - Precies 65 jaar geleden, op 21 maart 1951, kwamen de eerste Molukkers aan in Nederland. Een groot deel van hen ging wonen in de barakken van Kamp Westerbork in Drenthe.
Het kampterrein kreeg de naam Woonoord Schattenberg, naar een historische grafheuvel in de buurt.

'Snel naar huis'

De Molukkers waren als KNIL-militairen verbonden aan Nederland. Ze kwamen in 1951, na de onafhankelijkheid van Indonesië, naar ons land voor hun demobilisatie. Ze dachten dat ze hier maar kort zouden blijven.

"Hun verblijf was bedoeld voor zes maanden", zegt vice-president van de Republiek der Zuid-Molukken, Willem Sopacua. "Ze kwamen niet als economische vluchtelingen, maar feitelijk als politieke ballingen. Ze wilden niets liever dan zo snel mogelijk weer naar huis."

In totaal kwamen in drie maanden tijd 12.400 Molukkers naar ons land.

Grote schok
Volgens Gemma Groot Koerkamp van Herinneringscentrum Kamp Westerbork was de overgang een schok voor de Molukkers: "Ze kwamen aan in een onbekend land. Ze kenden het klimaat, de cultuur en de natuur niet." Ook stonden de barakken nog op het voormalige kampterrein.

Geïsoleerd
In de bossen in Westerbork leefden de Molukkers geïsoleerd. Groot Koerkamp: "Ze hadden daar hun eigen winkels, gezondheidszorg en scholen".

Naar Assen

Midden jaren zestig verliet het grootste gedeelte van de Molukse gemeenschap Westerbork en vestigde zich in een speciaal gebouwde woonwijk in Assen. De laatste bewoners verlieten begin 1971 Schattenberg. Daarna werden de laatste barakken gesloopt.

Woonoord Schattenberg
De komende tijd besteedt Herinneringscentrum Kamp Westerbork extra aandacht aan de periode van Woonoord Schattenberg. Er worden films getoond met onder meer beelden van de aankomst van de Zuid-Molukkers in Rotterdam. Ook hangen op het kampterrein grote foto's van Schattenberg en zijn er speciale rondleidingen.