Grafkelder in Anloo na ruim zeventig jaar weer open

ANLOO - Meer dan zeventig jaar was de grafkelder van de Magnuskerk in Anloo gesloten, maar in juni gaat de kelder weer open om gerestaureerd te worden.
In de kelder bevinden zich mogelijk drie skeletten. Het openen van de kelder kan onder meer aan het licht brengen wanneer en door wie de tombe is aangelegd.
Etstoel
De kosten van de restauratie bedragen zo'n 50.000 euro. Dat geld is mede bijeen gebracht met de opbrengsten van de Etstoel. Tijdens dit evenement keert het dorp terug naar de zeventiende eeuw en worden rechtszittingen van de Etstoel, het vroegere gerechtshof in Drenthe, opgevoerd.

Zie ook:
Etstoelzitting brengt Anloo terug in de tijd: 'De man beslist'
De hervormde Magnuskerk is tijdens de oorlog gerestaureerd. Toen is de grafkelder geopend en getekend, maar daarna met zand weer dicht gegooid.

Familie Alberda

Uit historische bronnen blijkt dat de grafkelder in ieder geval in de achttiende eeuw in gebruik was bij de familie Alberda, die een havezate in Anloo bezat. Of de kelder daarvoor ook is gebruikt, is niet bekend, maar mogelijk komt daarover straks meer duidelijkheid.
Archeoloog Pieter den Hengst uit Midlaren, die zich heeft verdiept in de bouwgeschiedenis van de Magnuskerk, verwacht dat nu goede archeologische waarnemingen kunnen worden gedaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.