Nieuwe perrons Emmen-Zuid mogelijk schuin tegenover elkaar

ASSEN - Er is een nieuwe variant in beeld in het omstreden spoorplan Emmen-Zuid. Dat maakte gedeputeerde Henk Brink vanmiddag bekend. Er loopt onderzoek om te kijken of perrons schuin tegenover elkaar kunnen komen.
In de wijk Rietlanden in Emmen heerst veel zorg over het spoorplan. Om vier treinen per uur naar het hoofdstation in Emmen te kunnen laten rijden moeten er aanpassingen komen bij Emmen-Zuid. 

Eerder hierover: Inwoners Rietlanden willen aangepast spoorplan

Alternatief
Maar de huidige plannen voor een passeerspoor achter de Sierduif vallen niet goed bij de bewoners, zo meldde inspreker Koos Lampert tijdens de statencommissie in het provinciehuis. "De overlast zal toenemen. We zijn niet tegen extra treinen, maar er is een alternatief."

De bewoners willen geen wissel en passeerspoor achter hun woningen, maar bedachten een alternatief: een passeerspoor ten zuiden van het station en perrons die in elkaars verlengde liggen. Dat laatste is volgens gedeputeerde Henk Brink geen haalbare kaart. "Het is duurder en leidt tot vertraging en hogere exploitatie."

Maar volgens Brink loopt er nu wel een onderzoek naar een alternatief plan, met de perrons schuin tegenover elkaar, waardoor de benodigde wissel ook verder van de huizen kan worden aangelegd. "Prorail kijkt nu of dat haalbaar is. Maar het mag niet tot extra kosten of vertragingen voor reizigers leiden", vindt Brink.

'Niet geluisterd'
De fractie van de PVV zette een brief van de bewoners van de Rietlanden over het spoorplan op de agenda. PVV Statenlid Sonja Kort vindt dat de politiek niet voldoende naar de burgers heeft geluisterd. 

Andere partijen bestrijden dat. "Ik heb grote moeite met het beeld dat de PVV schetst, dat het een rommeltje zou zijn", aldus Henk Reinders van het CDA. Gedeputeerde Brink zei tegen de commissie dat hij persoonlijk twee gesprekken met de bewoners heeft gevoerd.
Deel dit artikel: