Oud-politiefunctionaris: Ik ben klokkenluider, ontslag was onterecht

GRONINGEN - "Ik ben een klokkenluider, ik heb niks fout gedaan en toch ben ik ontslagen." Dat zei oud-politiefunctionaris Greet Elsinga vandaag voor de bestuursrechter in Groningen.
Elsinga vecht haar ontslag bij de politieacademie aan. Ze werd twee jaar geleden ontslagen toen bekend werd dat ze er naast haar politiewerk een eigen recherchebureau op nahield.

In opspraak

Het particuliere recherchebureau Marple kwam in opspraak toen het een fraudeonderzoek deed naar vier ambtenaren van de provincie Drenthe. Marple gebruikte daarbij onderzoeksmethodes zoals het plaatsen van gps-bakens onder auto's en een afluisterapp op een telefoon. Daarover ontstond politieke ophef.
Klokkenluider
Uiteindelijk werd Greet Elsinga door de politie ontslagen omdat ze haar bijverdiensten niet had gemeld, maar volgens Elsinga is dit voor de bühne en spelen er hele andere zaken: "In 2012 heb ik melding gedaan van het feit dat de directeur van het Landelijk ExpertiseCentrum Diversiteit (LECD) chantabel is. Er kwamen negen klachten binnen over haar functioneren. Vervolgens werd een discriminatieproject van mij gestopt en dat had te maken met haar positie."
Volgens de politieacademie is Elsinga helemaal geen klokkenluider. Er is wel een keer een gesprek geweest met het college van bestuur, maar daar is nooit een vervolg aan gegeven, zegt de politie.
Binnen zes weken hoort Elsinga of het ontslag terecht was of niet.