Provincie helpt sportclubs om duurzamer te worden

ASSEN - De provincie gaat sportclubs helpen om duurzamer te worden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor lagere kosten, waardoor sport bereikbaar blijft voor mensen met een laag inkomen.
Het plan komt uit de koker van PvdA-Statenlid Peter Zwiers uit 2e Exloërmond. Hij kwam met een initiatiefvoorstel, dat woensdag in de commissie unanieme steun kreeg van de andere partijen. "Het plan kent drie speerpunten. We gaan energiescans aanbieden, zodat de clubs ook weten waar ze kunnen besparen, er komt ondersteuning en begeleiding en er komen proeven met led-verlichting op velden, die via sensoren wordt aangestuurd", vertelt Zwiers.

Kwart budget kwijt aan energielasten

Volgens Zwiers is het geen uitzondering dat buitensportverenigingen een kwart van hun budget kwijt zijn aan energielasten. "Als je daar flink op bespaart, dan kan de contributie naar beneden en dat is goed voor iedereen, want sporten is belangrijk en moet voor iedereen toegankelijk zijn."

Achilles 1894

De PvdA'er vond in voetbalvereniging Achilles 1894 een belangrijke ambassadeur voor zijn plan. De Asser club maakte in 2013, met hulp van leden, sponsors en gemeente, een enorme slag op het gebied van verduurzaming. De club behaalde daardoor een substantiële besparing. "We zijn er erg enthousiast over en we hopen dat andere clubs ons voorbeeld volgen", aldus Herman Buissink van de club.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.