Mondzorg Rolde wil kinderen eerder in de tandartsstoel

ROLDE - Met een nieuwe methode bindt Mondzorg Rolde de strijd aan tegen cariës bij kinderen. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat het slecht gesteld is met de kindergebitjes.
Centrum Mondzorg Rolde is deze maand gestart met de nieuwe methode. "Kindergebitjes gaan de laatste jaren achteruit", zegt mondhygiënist Herma Kruit, "Wij zien veel meer gaatjes bij kinderen. Daarom zijn we een nieuwe methode gestart."

Praktijkmanager Eirin van Dort vult aan: "We hebben gemerkt dat er nog wel wat te verbeteren is aan de mondgezondheid van kinderen. Met deze relatief nieuwe methode gaan we meer aan preventie doen."

Gewoon Gaaf
De methode 'Gewoon Gaaf' is overgewaaid uit Denemarken en de resultaten zijn veelbelovend. Zo zou het ervoor zorgen dat kinderen zeventig procent minder gaatjes krijgen. 'Gewoon Gaaf' is een preventiemethode waarbij per kind gekeken wordt hoe de mondsituatie is en wordt een risico-analyse gemaakt.

Eerder naar de tandarts
Onderdeel van de nieuwe methode is dat kinderen op jongere leeftijd al naar de tandarts moeten, zegt Van Dort: "Het officiële advies van consultatiebureaus is dat kinderen vanaf twee jaar voor het eerst naar de tandarts moeten, maar kinderen krijgen al tandjes vanaf een half jaar. Dan willen wij ze ook graag zien."

Halfjaarlijkse controle
Daarnaast moeten de kinderen zo nodig ook vaker gezien worden. "Gebruikelijk is de halfjaarlijkse controle, maar wij zitten er nu wat meer bovenop", zegt Kruit. "We bekijken het per kind. Sommigen hebben meer begeleiding nodig in het begin, maar het doel is om met de juiste coaching en begeleiding de kinderen uiteindelijk minder vaak te hoeven zien."
Meer over dit onderwerp:
Rolde tandarts Mondzorg Rolde kinderen Gewoon Gaaf
Deel dit artikel: